030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Masterclass: de knieprothese werkt! Print

In het kort

Steeds meer mensen werken met een knieprothese. In de praktijk is er nog weinig aandacht voor werknemers met een prothese en die terugkeren naar werk. Wil je als bedrijfsarts bijdragen aan een goed herstel en re-integratie? Adviseer jij in je werk aan of over met mensen met een knieprothese en wil je hier meer over leren? Zodat je kunt bijdragen aan een goed herstel? Volg dan deze eendaagse masterclass.

Wat je leert

Overwegingen, operatie en herstelfactoren

Je kunt de masterclass volgen als bij- of nascholing, of als keuzeonderwijs. Tevens is deze module geschikt om incompany uit te voeren.

Steeds meer mensen krijgen te maken met slijtage van kniegewrichten. Dat komt door overgewicht, maar ook door zwaardere fysieke belasting: mensen leiden langer een actief en werkend leven. De vorderingen in de medische technologie hebben het plaatsen van prothesen in een stroomversnelling gebracht. Daardoor krijgen steeds meer mensen tijdens hun werkzame leven een ‘nieuwe’ knie. De kans dat je als professional te maken krijgt met de begeleiding van deze werknemers is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen. Tijdens deze masterclass leer je hoe je hen optimaal adviseert en begeleidt.

We hebben de dag opgedeeld in drie delen, waarbij ruimte is voor het beantwoorden van vragen en het voeren van discussies.

Allereerst bespreekt  een orthopedisch chirurg wanneer iemand een prothese krijgt. Zijn daarvoor criteria? Wat is het risicoprofiel voor een patiënt? En houdt de orthopeed bij het maken van zijn beslissing rekening met factoren als leeftijd, werk en bewegingshistorie?

Vervolgens wordt stilgestaan bij de operatie zelf. De plaatsing van de knieprothese staat centraal. Daarnaast komen het revalidatieadvies en de ‘bijwerkingen’ van de operatie aan bod.

Tenslotte wordt dieper ingegaan op de rol van de bedrijfsarts. Op welke manier kan de bedrijfsarts bijdragen een goed herstel? Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar mensen met een nieuwe knieprothese en terugkeer naar werk. Hoeveel mensen met een prothese keren eigenlijk terug naar werk? Wat ervaren zij als belemmerd of stimulerend om terug te keren naar werk? Welke meerwaarde heeft de bedrijfsarts bij dit proces? Uiteraard is er ook tijd voor jouw vraag.

Na afloop van deze eendaagse masterclass:

  • heb je inzicht in de factoren die voor de orthopedisch chirurg leidend zijn bij het bepalen of iemand een prothese krijgt.
  • heb je kennisgemaakt met hoe het plaatsen van een knieprothese in zijn werk gaat en wat mogelijke risicofactoren zijn van de operatie
  • weet je op welke wijze de bedrijfsarts kan bijdragen aan een goed herstel en terugkeer naar werk

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • A. Kievit, AIOS orthopedie, Amsterdam UMC, locatie AMC.
  • P. Kuijer, bewegingsspecialist Werk, Amsterdam UMC, locatie AMC.

Voor wie

Bedrijfsartsen.

Toelatingseisen

Academisch werk- en denkniveau.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.