030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18

In het kort

Meestal verloopt de ontwikkeling van kinderen soepel. Maar als dat niet zo is, dan kunnen ouders en kinderen terecht bij de jeugdarts en/of jeugdverpleegkundige. Wil jij hen met raad en daad bijstaan? Wil je je verdiepen in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind? Doe dan de geaccrediteerde Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18 jaar.

Wat je leert

Basiskennis voor de startende jeugdarts en verpleegkundige JGZ

Deze zesdaagse module is de eerste module van de  profielopleiding Jeugdgezondheidszorg (1e fase M&G voor artsen). Je kunt hem ook volgen als open bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.
Tijdens de module verdiep je je in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind. Je verwerft basiskennis om als jeugdarts of jeugdverpleegkundige te werken in een jeugdgezondheidszorgorganisatie.
In deze introductiecursus komen zeer diverse onderwerpen aan bod. Een opsomming: ontwikkelingsonderzoek, eetgedrag, genotmiddelen, mondgezondheidszorg, overgewicht, psychosociale problematiek, kindermishandeling, zintuigscreening, opvoedondersteuning, huid- en hart afwijkingen, basiscommunicatievaardigheden in de spreekkamer, zorgstructuren en het rijksvaccinatieprogramma.

Na afloop van deze zesdaagse Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18:

  • kun je lege artis screenings en onderzoeken uitvoeren als jeugdprofessional
  • ken je een aantal richtlijnen JGZ en weet ze te gebruiken.

De leerstof maak je je eigen door middel van opdrachten, literatuur en een actieve inbreng tijdens het onderwijs.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren jeugdartsen binnen de JGZ 0-18. Voor zover mogelijk zijn zij werkzaam in de regio waar de module wordt gegeven.

Voor wie

Deze module is met name geschikt voor basisartsen en verpleegkundigen die starten met werken in de Jeugdgezondheidszorg. Ook huisartsen, kinderartsen (in opleiding) en artsen die om een één of andere reden tijdelijk werken binnen de jeugdgezondheidszorg, zijn welkom.

Toelatingseisen

Diploma basisarts of h hbo verpleegkunde.
Om in aanmerking te komen voor een volledig certificaat (toegang tot de Opleiding Jeugdarts – 1e fase M&G) is het noodzakelijk dat je een aanstelling hebt van minimaal zestien uur per week.

Ervaringen

Uitspraak van een eerdere deelnemer:

“Heel fijn om in korte tijd veel inhoudelijke kennis te krijgen over werken in de jeugdgezondheidszorg, bijzonder veel geleerd over borstvoeding en opvoedondersteuning van de aanwezige verpleegkundige, die met ons haar ervaringen deelde. Leuk om te oefenen met VOV met Kathleen Lantau.”

Score van de introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18 in eerdere evaluatie: in 2017 kreeg deze module het cijfer 7,9 en in 2016 een 8,0.
100% van de deelnemers zou hem aanbevelen aan anderen.

Rooster

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.