030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Interactie malariaprofylaxe en vaccinatie bij gebruik van biologicals Print

In het kort

Het is tegenwoordig heel normaal dat ouderen en mensen met een chronische aandoening op reis gaan. Zij gebruiken vaak medicatie. Interferentie met malariaprofylaxe ligt dan op de loer. Wil jij je kennis over de farmacologische werking van malariaprofylaxe opfrissen? Wil je leren wanneer interactie kan optreden? En hoe je reizigers adviseert die biologicals gebruiken? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Leer je vaccinatiebeleid en profylaxekeuze onderbouwen

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Voor het zevende jaar op rij organiseert de NSPOH in samenwerking met de afdeling Viroscience van het Erasmus MC nascholingen reizigersadvisering voor diverse doelgroepen. Viroscience doet onderzoek naar tropische infectieziekten en de vaccinatie van bijzondere patiëntenpopulaties, waaronder immuungecompromitteerden.

We hebben de dag opgedeeld in twee delen. In de ochtend staan we stil bij de interactie tussen patiënt en geneesmiddel. Je frist je kennis op over de algemene principes van farmacotherapie, farmacokinetiek en farmacodynamiek. Met deze basis lopen we de verschillende soorten malariaprofylaxe langs. Volgens welke principes schakelen deze middelen de malariaparasiet uit? Welke (on-)bedoelde effecten hebben zij op het lichaam? En wat doet het lichaam met deze middelen? Aan de hand van casuïstiek bespreken we met welke soorten medicatie interactie kan optreden. Hierdoor leer je de keuze voor het soort malariaprofylaxe beter onderbouwen.
In het tweede deel van deze nascholing bespreken we aan de hand van casuïstiek de aandachtspunten bij het vaccineren en adviseren van patiënten die biologicals gebruiken. Zij hebben daardoor namelijk een afwijkende immuunrespons. Je leert hoe biologicals werken en wat dit betekent voor het vaccinatiebeleid.

Het onderwijs vindt plaats in de vorm van interactieve presentaties, afgewisseld met casuïstiekbesprekingen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • ben je bekend met de farmacologische achtergronden malariaprofylaxe.
  • weet je hoe malariaprofylaxe interacteert met het lichaam.
  • weet je bij welke soorten medicatie interactie kan optreden.
  • kun je je keuze voor het soort malariaprofylaxe beter onderbouwen.
  • weet je hoe biologicals werken en wat dat betekent voor vaccinaties.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door docenten die werkzaam zijn bij het Erasmus MC.

Voor wie

Voor reizigersgeneeskundig (huis-)artsen.

Toelatingseisen

Deelnemers aan deze module zijn arts en hebben affiniteit met vaccinaties en reizigersadvisering.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.