030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Forensisch onderzoek in het kader van de FMEK Print

In het kort

Jaarlijks worden bijna 120.000 gevallen van kindermishandeling gemeld. Gelukkig kunnen we met behulp van forensisch medische expertise een grondige bijdrage leveren aan het vaststellen van letsels bij kinderen en het bepalen van de eventuele toedracht. Tijdens dit onderwijs wordt er ingegaan op alle onderzoekselementen die aan bod komen rond de FMEK.

Wat je leert

Forensisch onderzoek binnen forensisch medische expertise bij kinderen (FMEK)

We starten en eindigen met een dagdeel over fotografie. Tijdens de letselbeschrijving legt de forensisch arts de bevindingen fotografisch vast. Hiermee wordt het werk van de forensisch arts transparant en overdraagbaar en wordt herbeoordeling mogelijk. Optimale letselfoto’s vereisen specifieke vakkennis en -vaardigheden van de fotograaf.

Het dagdeel over de ontwikkeling van het kind en het herkennen van kindermishandeling is bedoeld als opfrisser en verdieping van de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan in je opleiding tot basisarts en je werk tot nu toe. Hoe herken je kindermishandeling? Centraal staat het medisch aspect: hoe verloopt de ‘normale’ ontwikkeling van een kind, welke ziektes en letsels zijn ‘gebruikelijk’, wat is ‘opvallend’ en ook: hoe verloopt de anamnese en het lichamelijk (top-teen) onderzoek?

Daarnaast wordt er een dagdeel specifiek aandacht besteed aan het communiceren met minderjarigen waarbij er gewerkt wordt met een trainingsacteur.

We werken interactief aan de hand van theoretische kaders aangevuld met casuïstiek vanuit de deelnemers en docenten.

Voor wie

De scholing is voor forensisch artsen.

Docenten

  • Prof. Elise van de Putte, kinderarts sociale pediatrie en voorzitter van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK).
  • André van den Bos, fotograaf en docent visualisatie bij de politieacademie.
  • Patricia Ohlsen, communicatietrainer met expertise in huiselijk geweld en kindermishandeling.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 kreeg deze module van de deelnemers een 9,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.