030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Effectief adviseren over sociale veiligheid en commitment Print

In het kort

Sociale veiligheid op de werkvloer is een cruciale factor die de prestaties, het welzijn en de betrokkenheid van werknemers beïnvloedt. Vanuit een sociaal psychologisch perspectief is het belangrijk om te begrijpen hoe de sociale werkomgeving, groepsdynamiek en interpersoonlijke interacties invloed hebben op het organisatie klimaat waarbij er uitgebreid aandacht is voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.

Het zijn van een professionele gesprekpartner op het terrein van Sociale veiligheid en commitment, vraagt van de psycholoog dat hij/zij een veranderkundige visie heeft en begrijpt hoe weerbarstig de praktijk is. De A&G-psycholoog heeft kennis van het ontwerp van een verandering ten aanzien van dit onderwerp, de inrichting ervan en de invloed van het gedrag van mensen daarbinnen en kan daar advies over geven.

Wat je leert

In deze module ga je zelf in de praktijk aan de slag met een adviesvraagstuk met betrekking tot het bevorderen sociale veiligheid en commitment. De lesdagen volgen de verschillende fasen van het adviestraject, zodat je de besproken theorie steeds gelijk kunt toepassen.

Aan de orde komen onder meer:

  • Theorie over geplande verandering.
  • De keuze voor een veranderstrategie.
  • Het in kaart brengen van een organisatie en het verandervraagstuk.
  • Veiligheid binnen organisaties.
  • Theorie en interventies om nieuw gedrag binnen de organisatie te borgen.
  • Het invullen van de rol van adviseur als psycholoog op het A&G werkterrein.

De module bestaat uit blended onderwijs, een mix van contact- en onlineonderwijs, met daaromheen voorbereidende activiteiten en ‘huiswerk’ opdrachten die betrekking hebben op literatuur, casuïstiek, reflectie(s) en zelf te maken (eind)opdrachten.

De module is onderdeel van de postmaster opleiding Psycholoog Arbeid & Gezondheid en kan ook los als bij- en nascholing gevolgd worden.

Na afloop van deze module kun je:

  • beleid ontwikkelen en implementeren ten aan zien van een sociale werkomgeving (bijvoorbeeld met het oog op realisatie van sociale veiligheid).
  • onderzoek doen en advies geven over de bepalende factoren voor medewerkertevredenheid en commitment.

Voor wie

Psychologen werkzaam op het gebied van Arbeid en Gezondheid. Je bent afgestudeerd als psycholoog op masterniveau. Het vereiste werk- en denkniveau voor deze scholing is academisch.

Docenten

  • Drs. L. (Lara) Godschalk, A&O psycholoog en DEI expert/adviseur.
  • Drs. D. (Daphne) Metsemakers, registerpsycholoog NIP A&G en registerpsycholoog NIP A&O, hoofddocent, opleider/adviseur NSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.