030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – stimuleer jouw aios om te leren Print

In het kort

In de hectiek van alle dag kan het opleiden van een aios wel eens in de verdrukking raken. Begeleid jij aios sociale geneeskunde en wil je leren hoe je de praktijk gebruikt om leersituaties te creëren? En wil je jouw aios helpen bij het reflecteren op verschillende situaties en ervaringen? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Hoe je leersituaties creëert en reflectie stimuleert

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

Tijdens het ene dagdeel leer je hoe je praktijksituaties gebruikt of omvormt tot leersituaties, die passen bij het individuele OpleidingsPlan (IOP) van jouw aios. Daartoe krijg je informatie aangereikt over de randvoorwaarden voor leersituaties. In een brainstorm bedenken we situaties die leerzaam zijn voor de aios en eenvoudig in te passen in het dagelijks werk. Vervolgens werk je in subgroepen, aan de hand van het IOP van jouw aios, een aantal leersituaties uit.

Tijdens het andere dagdeel leer je hoe je de reflectie van je aios kunt stimuleren en verdiepen. Want ervaren leidt niet automatisch tot leren. Soms is het nodig om samen met je aios een pas op de plaats te maken. Zodat de aios kan reflecteren op wat is gebeurd of op wat gaat gebeuren. Door bijvoorbeeld het nemen van (een ander) perspectief, analyse, reflectie en besluiten te nemen. Je krijgt een aantal handige reflectietools aangereikt en oefent aan de hand van eigen casuïstiek hoe je jouw aios hierin begeleidt.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je wat de randvoorwaarden zijn voor een goed leerklimaat.
  • kun je leersituaties in de praktijk creëren voor je aios.
  • weet je hoe je de reflectie van je aios kunt stimuleren en verdiepen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Drs. N.J.Th. (Col) Prevoo, trainer Klotz, Schouten en Prevoo
  • Drs. J.J. (Jelle Jan) de Schipper, onderwijskundig opleider NSPOH

Voor wie

Voor erkende praktijkopleiders van aios sociale geneeskunde. En voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Toelatingseisen

Je kunt deze module volgen als je:

  • de driedaagse basistraining hebt gevolgd, zoals die tot en met 2017 werd aangeboden, of
  • aios sociale geneeskunde begeleidt onder verantwoordelijkheid van een erkend opleider.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.