030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basisdataset JGZ: betere registratie voor betere zorg Print

In het kort

Als professional in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) krijg je te maken met de basisdataset JGZ. Wil jij je kennis over deze registratiemethode vergroten? Wil je leren hoe je de functies van de BDS JGZ kunt inzetten om jouw rol als JGZ-professional te bevorderen? En de samenwerking met andere partijen te vergemakkelijken? Doe dan deze module van één dagdeel.

Wat je leert

Betere registratie voor betere jeugdgezondheidszorg

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Informatisering raakt aan steeds meer aspecten van het werk in de jeugdgezondheidszorg. De basisdataset Jeugdgezondheidszorg (BDS JGZ) vormt de inhoudelijke basis voor het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD-JGZ). Met de BDS JGZ wordt cliëntinformatie gestandaardiseerd en gestructureerd. Daardoor worden medisch dossiers overdraagbaar, wat de kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg ten goede komt.

In deze module gaan we dieper in op de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van de BDS en het DD-JGZ. We bespreken de huidige ontwikkelingen van digitale platforms en cliëntportalen. Bovendien krijg je actuele informatie aangereikt over ‘Jeugd in Beeld’, de databank met geanonimiseerde gegevens over de groei en ontwikkeling van 0 tot 19- jarigen. Ten slotte krijg je de gelegenheid om vragen aan de docenten te stellen over de BDS JGZ in brede zin.

De leerstof wordt behandeld via een interactief college en discussies over de toekomstige inrichting van het DD-JGZ en de Jeugd in Beeld-databank.

Na afloop van deze module van één dagdeel:

  • ben je bekend met de basisdataset JGZ.
  • ken je de voordelen en beperkingen ervan voor zowel de professional als het kind.
  • weet je hoe je de functies van de BDS JGZ inzet ter versterking van jouw rol en ter verbetering van de samenwerkingsmogelijkheden met andere partijen.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Tanja Geerdes-Maas, adviseur bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Voor wie

Voor JGZ-professionals.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1.

Tanja Geerdes-Maas

arts M&G, adviseur, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ)

“Als iedereen registreert volgens de basisdataset JGZ zorgt dit voor een verbetering van de kwaliteit van zorg en kunnen we onze preventieve taak nog beter uitvoeren.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.