030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

AIOSdag 2019 Print

Sociale problemen en leefstijl, de effecten op gezondheid

Sociaal geneeskundigen zoals wij, beoefenen onze professie op basis van onze (groeiende) expertise. We staan midden in de maatschappij. De vraagstukken, waarover wij adviseren, hebben vaak een grote impact op het persoonlijk leven van een cliënt én met regelmaat op de maatschappij. Het komt niet zelden voor dat ons werk grote impact heeft op leefstijl en de sociale problemen van mensen.

Op dat hele plaatje mogen we trots zijn. We hebben als sociaal medisch deskundigen een essentiële rol in de preventie van ziekte en bevorderen van de gezondheid van alle Nederlanders. Dit dienen we uit te dragen! Onder andere richting elkaar, zodat we kunnen leren van elkaars kennis en vaardigheden. Om onze expertise op deze gebieden te ontwikkelen organiseert het LOSGIO een dag over het thema ‘sociale problemen en leefstijl’. Iedereen komt wel eens in aanraking met cliënten die naast hun ziekte ook sociale problemen of een ongezonde leefstijl hebben. Verschillende sprekers en workshopbegeleiders zullen ingaan op specifieke onderdelen van dit thema. Ook is er aandacht voor gedragsverandering en motivatie. Naast de inbreng van de sprekers kunnen we vooral leren de ervaringen van onze collega’s.

Programma

In de ochtend vertelt dr. Igor van Laere over dakloosheid en gezondheid, gevolgd Harriët Verkoelen over voeding en de effecten op gezondheid. Prof. Klasien Horstman rondt de middag voor de paneldiscussie af met een overzicht van de academische ontwikkeling op deze sociale thema’s. Tijdens de paneldiscussie praten we met de voorzitters van de wetenschappelijke verenigingen NVAB (Gertjan Beens), KAMG (Elise Buiting), NVVG (Rob Kok) en LOSGIO (Lilian van der Ven) na over dit thema en overige ontwikkelingen binnen onze specialisme. Uiteraard is dit niet alles! Je kunt tevens twee workshops bezoeken met onderwerpen als:

  • Gedragsverandering bij sociale problemen en leefstijl, hoe doe je dat? (Rubik Nazarian)
  • Schulden en de impact op gezondheid met een ervaringsdeskundige (Linda van Altena)
  • Bewegen en de effecten op gezondheid. (Petra Ooms)
  • Verslaving en de effecten op het functioneren van mensen.

Na de algemene ledenvergadering van het LOSGIO besluiten we de dag met een gezellige borrel en de aios- en opleidersprijs.

LOSGIO

LOSGIO 2019Het Landelijk Overleg Sociaal-Geneeskundigen in Opleiding (LOSGIO) is de vereniging voor én door aios sociale geneeskunde (arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts of verzekeringsarts). Alle aios kunnen lid worden van LOSGIO; dit doe je automatisch door lid te worden van je wetenschappelijke vereniging. Ieder jaar organiseert LOSGIO samen met de NSPOH de landelijke aiosdag. Een bijeenkomst voor de volle breedte van de sociale geneeskunde: zowel eerste als tweede fase aios vanuit Maatschappij & Gezondheid zijn welkom, maar natuurlijk ook de aio bedrijfsgeneeskunde en verzekeringsgeneeskunde, en van NSPOH, TNO en SGBO!

Voor wie

Alle aios die een medische vervolgopleidingen in de sociale geneeskunde volgen. Niet alleen bij NSPOH maar ook vanuit TNO en SGBO.
Deze dag telt mee als (verplicht / keuze) onderwijs. Dus schrijf je in!

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Locatie

Schola Medica, Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.