030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Bijna kwart verzuim werknemers door stress, RIVM slaat alarm

Datum: 18 apr '24

Steeds meer mensen ervaren stress door hun werk, blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Bijna een kwart van al het verzuim in 2023 was het gevolg van langdurige stressgerelateerde klachten. 

Eind maart adviseerden het RIVM en TNO daarom het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te ontwikkelen om deze negatieve invloed op werkstress te voorkomen. Stress is een groot maatschappelijk probleem, de NSPOH biedt bij- en nascholingen aan voor zorgprofessionals om hiermee om te gaan in de spreekkamer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Steeds meer stress

In een rapport lieten RIVM en TNO weten dat ze verwachten dat het aantal mensen dat stressklachten heeft door werk, de komende 20 jaar verder toeneemt. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo neemt de druk op werknemers toe als gevolg van tekorten op de arbeidsmarkt, vergrijzing en een toenemende groep mantelzorgers. Maar ook flexibele contracten, de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en prestatiedruk spelen een rol in de toenemende stress.

Lees hier het hele rapport: De impact van maatschappelijke ontwikkelingen op de ‘psychosociale arbeidsbelasting’ van werkenden.

Stress bespreekbaar maken in de spreekkamer

Als je stress herkent bij cliënten ga je er anders naar kijken. In de module Stress bespreekbaar maken in de spreekkamer leer je dat te doen en ga je je eigen stressreactie herkennen. Er worden handvatten gegeven om het gesprek aan te gaan en samen met een trainingsacteur wordt daarin geoefend.

Schrijf je nu in voor de module op 13 mei.