Ga naar de inhoud

Van kastje naar de muur voorkomen: inzicht in zorgstelsel voor professionals 

Cliënten voelen zich vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Veel professionals in de publieke gezondheid willen daar iets aan doen, maar lopen vast in complexe wet- en regelgeving. “Je kunt pas echt iets betekenen als je begrijpt hoe wetten binnen het zorgstelsel met elkaar samenhangen,” zegt Cecile de Ruiter, instituutsopleider bij NSPOH. Maar omdat de uitvoering van die wetten regelmatig verandert onder invloed van politieke en maatschappelijke keuzes, is het lastig om overzicht te houden.  

Om daarin ondersteuning te bieden, ontwikkelde NSPOH de module Zorgstelsel in zicht. “Een must voor iedere arts, omdat je het stelsel leert begrijpen waarin je werkt,” vindt arts M+G Lizanne Bemelmans-Kremer, die deelnam aan de module. 

Kennis van het zorgstelsel

Tijdens de inleidende module krijgen deelnemers inzicht in de opbouw van het zorgstelsel, de overlap tussen verschillende zorgdomeinen en de diverse financieringsstromen. “Deze kennis is essentieel, maar komt nauwelijks aan bod in de geneeskundeopleiding,” vertelt de Ruiter, die de module volgde om haar eigen kennis hierover bij te spijkeren. 

Wetgeving klinkt vaak saai, maar hier is het zo overzichtelijk en praktisch ingericht dat ik de dag met plezier heb gevolgd.

Zorgstelsel in zicht maakt duidelijk onder welke wet bepaalde casuïstiek valt en hoe je situaties herkent waarin meerdere wetten tegelijkertijd een rol kunnen spelen. De Ruiter: “Wetgeving klinkt vaak saai, maar hier is het zo overzichtelijk en praktisch ingericht dat ik de dag met plezier heb gevolgd.” 

Wetten in de praktijk

In de verdiepende modules staat telkens één wet centraal, zoals de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet of de Zorgverzekeringswet. Zo ontstaat, stap voor stap, meer inzicht in de dagelijkse praktijk én in hoe verschillende wetten elkaar raken. “Het is namelijk belangrijk dat je ook weet hoe wetgeving binnen andere vakgebieden werkt,” vindt De Ruiter.  

Als je als arts de context van de wetten kent, snap je ook waarom dingen soms zo stroef verlopen.

Ze merkt dat onduidelijkheid over wetgeving in de praktijk veel gevolgen heeft. Professionals weten vaak niet precies hoe het zit of weten niet wat ze niet weten. Dat werkt door in de ervaring van de cliënt. “Cliënten weten niet waar ze terecht moeten en kunnen de gevolgen vaak niet overzien. Als je als arts de context van de wetten kent, snap je ook waarom dingen soms zo stroef verlopen.” Volgens de Ruiter kun je als arts alleen écht iets betekenen, als je zelf goed zicht hebt op hoe het systeem werkt. 

Meer weten

De inleidende module Zorgstelsel in zicht vormt de basis. Daarna kun je je verdiepen in specifieke wetten die relevant zijn voor jouw werkpraktijk.

Het laatste nieuws