030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu
Wil je dat werknemers gezond kunnen werken? En zorg jij dat de politieagent gezond zijn werk kan doen? De bedrijfsarts werkt!  

Opleiding bedrijfsarts Print

In het kort

Als bedrijfsarts sta je naast de werkgever en werknemer. Je bent zowel arts als adviseur. In beide rollen ben je standvastig en onafhankelijk, tactvol en betrokken. Vind je het boeiend om te bewegen in het krachtenveld van werkgever, werknemer en arbodienst? En wil je leren hoe je de gezondheid van werknemers bevordert en beschermt? Doe dan deze vierjarige opleiding tot bedrijfsarts. Er zijn meerdere startdata in het jaar, zie onder “praktische informatie”, op deze webpagina.

Wat je leert

Het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers

De medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde duurt vier jaar en leidt tot inschrijving in het register van bedrijfsartsen in het domein Arbeid en Gezondheid. De opleiding bestaat voor 80% uit werken in de praktijk en voor 20% uit cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Praktijk- en instituutsonderwijs sluiten naadloos op elkaar aan. De opleiding is opgebouwd uit modules.

De achtergrond

Als bedrijfsarts adviseer je zowel werknemer als werkgever op het gebied van arbeid en gezondheid. Je hoofdtaak: het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers. Preventie van ziekte is een belangrijke taak. Dit geef je vorm door spreekuren met individuele werknemers, middels werkplekbezoeken en advies aan werkgevers over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, zowel individueel als op organisatieniveau,

Jouw positie als onafhankelijk adviseur kan een spanningsveld veroorzaken. Je staat weliswaar naast werknemer en werkgever, echter niet altijd worden dezelfde belangen beleefd. Hier ligt de uitdaging. De opleiding tot bedrijfsarts bereid je hier goed op voor.

De vraag naar bedrijfsartsen zal de komende jaren blijven groeien omdat veel oudere bedrijfsartsen afscheid zullen nemen.

Na afloop van deze vierjarige opleiding tot bedrijfsarts:

  • ben je bekend met wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, gezondheidsbevordering, verzuim en arbeidsongeschiktheid.
  • ben je bekend met onderwerpen als verzuim, beroepsziekten, consultvoering en het medisch dossier.
  • ben je in staat om organisaties te adviseren over een veilige werkplek en daarmee voorkom of beperk je het ontstaan van (beroeps-)ziekten.
  • ken je je identiteit als bedrijfsarts en kun je professioneel handelen.
  • heb je zicht op het krachtenveld en kun je daarin bewegen.
  • weet je welke consequenties jouw rol als bedrijfsarts heeft op micro-, meso- en macroniveau

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Daarnaast word je begeleid door een instituutsopleider van de NSPOH. Vanuit je opleidingsinstelling word je begeleid door een geregistreerde praktijkopleider.

De opleiding tot bedrijfsarts is als volgt opgebouwd:

Je volgt, in wisselende volgorde, de volgende modules:

  1. Inleiding in de bedrijfsgeneeskunde
    Je krijgt inzicht op het werkveld van de bedrijfsarts, de sociale wetgeving en maakt kennis met (basis)vaardigheden bij het beoordelen en vaststelling van mogelijkheden. Deze module bevat onderwijs, moduleopdrachten en een eindtoets.

  2. Vak en vaardigheden 
    Deze module biedt een verdieping op de inhoud van het vak. We behandelen onderwerpen als verzuim, beroepsziekten en consultvoering, het medisch dossier en jouw adviesrol als bedrijfsarts. Je legt tevens de basis voor je professioneel handelen. Deze module bevat onderwijs en module opdrachten.
  3. Beoordelen, begeleiden en behandelen
    Er komt een verdieping in je verzuimbegeleiding doordat je kennis verwerft in het toepassen van richtlijnen. Daarnaast ga je aan de slag met verzuimcijfers, organisatiedynamiek en hoe je jouw adviesrol hierin vormgeeft. Deze module bevat onderwijs en moduleopdrachten.
  4. Risico’s in arbeid
    Hoe bevorder je goede arbeidsomstandigheden, hoe bewaak je de gezondheid en hoe adviseer je over duurzame inzetbaarheid op organisatie niveau? Je leert het in deze module. Aan de orde komen onder andere preventief medisch onderzoek, risicofactoren en beroepsziekten.
  5. Professioneel leiderschap
    In deze module staat professioneel handelen centraal. Hierbij komen aan bod, ethiek en kwaliteit, als ook hoe onderhoud je je deskundigheid met een verdieping op het gebied van onafhankelijk profileren, ICT, intervisie en reflectie op eigen functioneren en handelen. Deze module bevat onderwijs en moduleopdrachten.
  6. Onderzoeksproject
    In deze leerlijn verdiep je je in evidence based werken: het kritisch lezen en beoordelen van vakliteratuur. Ook leer je hoe je zelfstandig een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek opzet en uitvoert. Bij dit laatste onderdeel ontvang je intensieve begeleiding. Het onderzoeksproject leidt tot een conceptartikel en een presentatie op een afsluitend symposium.
  7. Stages en keuzeonderwijs
    Tijdens de opleiding tot bedrijfsarts loop je zes verplichte stages. Aan de hand van je individueel opleidingsplan (IOP) biedt de leidraad voor de keuzes die je maakt ten aanzien van het keuzeonderwijs.

Voor wie

Voor artsen die zich willen specialiseren in bedrijfsgeneeskunde en reeds 9 maanden in voltijds dienstverband gewerkt hebben binnen bedrijfsgeneeskunde.

Voor artsen die eerder een medisch specialistenopleiding bij een erkende opleidingsinstelling hebben afgerond, kunnen in aanmerking komen voor traject voor een individualisering van de opleidingsduur.

Competentiegericht

Tijdens de opleiding bedrijfsgeneeskunde staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije en veilige sfeer.

Ervaringen

Arne Koole over online onderwijs,

bedrijfsarts in opleiding.

‘Een positief bijeffect van de Corona-crisis is dat we massaal het beeldbellen hebben omarmd! Bij de arbodienst vergaderen we inmiddels digitaal met collega’s, we beeldbellen met vrienden en familie. En inmiddels is ook het onderwijs bij de NSPOH volledig Online via Zoom! Mijn eerste ervaringen hiermee in de opleiding bedrijfsarts zijn heel positief: er is veel ruimte voor sociale interactie en het is enorm efficiënt qua tijd! Het enige wat ik mis is de heerlijke lunch bij de NSPOH! Mijn wens is dat we in de toekomst fysiek en digitaal onderwijs blijven combineren!’

Portret Hans Heijstek NSPOHHans Heijstek, bedrijfsarts,

instituutsopleider NSPOH

“Voor een bedrijfsarts is elke dag anders en uitdagend. Ik werk graag met enthousiaste deelnemers, die tijdens hun opleiding leren met zelfvertrouwen deze uitdagingen aan te gaan.” 

Uitspraken van aios tijdens hun opleiding tot bedrijfsarts:

  • “Ik wil graag meer aan het begin van de keten werken, preventief bezig zijn. Ik denk dat de opleiding mij kansen biedt dat te gaan doen.”
  • “Het werken in kleine groepjes is erg leuk. Iedereen krijgt voldoende persoonlijke aandacht, je kunt de opdracht en de casuïstiek goed uitdiepen en het werkt blik verruimend om van anderen te horen hoe ze hun werk aanpakken.”
  • “Ze vertelden dat de opleiding veel tijd vergt, maar dat valt tot nu toe mee. We hebben nu twee dagen een zelfstandige onderwijsdag gehad, met een opdracht gewerkt. Dat scheelde erg veel reistijd.”

‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk!’

De campagne ‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk!’ biedt studenten, basisartsen en potentiële zij-instromers een moderne inkijk in het beroep. Tien ambassadeurs vertelden tien weken lang over hun werk als bedrijfsarts. Bekijk de video’s op YouTube.Voor nog meer informatie en ervaringen, kijk ook eens op de website van “De andere dokter“.

Praktische informatie

Wil je meer informatie? Meld je aan voor een informatiebijeenkomst.

Startdata

Deze opleiding heeft meerdere startmomenten in het jaar:

  • 16 mei 2024, opleidingsdag donderdag
    (start tweedaagse 15 en 16 mei)
  • 10 september 2024, opleidingsdag dinsdag
    (start tweedaagse 9 en 10 september) 
  • 14 januari 2025, opleidingsdag dinsdag
    (start tweedaagse 13 en 14 januari)
  • 14 mei 2025, opleidingsdag woensdag
    (start tweedaagse 13 en 14 mei)
  • 8 september 2025, opleidingsdag maandag
    (start tweedaagse 8 en 9 september)
  • 13 november 2025, opleidingsdag donderdag
    (start tweedaagse 12 en 13 november)

De opleidingskosten worden op jaarbasis gefactureerd en geïndexeerd. De jaarprijs 2024 bedraagt € 15.195

Aanmeldprocedure

Je kunt je aanmelden voor de opleiding door te klikken op de button “aanmelden” in de kolom hiernaast. Je komt dan in een scherm terecht waar je direct kunt inloggen of een account kan maken als je nog geen deelnemer bij ons bent. Vul de gegevens in en klik op afronden. Je ontvangt vervolgens een ontvangstbevestiging en een mailbevestiging met de inloggegevens voor de digitale leeromgeving. In de digitale leeromgeving ‘MijnNSPOH’ tref je een inschrijfformulier BG aan onder de aanmelding voor opleiding bedrijfsarts. Vul deze volledig in en lever het formulier in. Indien alles volledig is, ontvang je de contracten om de plaatsing definitief te maken. Een intakegesprek wordt gepland om kennis te maken en het opleidingsschema door te nemen. De algemene voorwaarden zijn van toepassing na ondertekening van de contracten. Indien je na het inleveren van het inschrijfformulier of na het inleveren van de getekende contracten besluit om niet deel te nemen aan de opleiding, dan worden er administratiekosten (extra kosten) in rekening gebracht en gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden.
Geef in het inschrijfformulier op MijnNSPOH de gewenste startdatum aan.

Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Lees meer op de pagina over opleidings- en moduleprijzen.

Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!