Ga naar de inhoud

Socioeconomic inequalities in psychosocial problems of children: mediating role of maternal depressive symptoms

Over dit artikel

Kinderen uit gezinnen met lage sociaaleconomische omstandigheden hebben twee tot drie keer hogere kans om psychische problemen te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten uit gezinnen met betere sociaaleconomische omstandigheden.

Samenvatting

Inleiding:
Kinderen uit een laag sociaaleconomisch milieu hebben vaak psychosociale problemen. Deze studie onderzocht de mediërende rol van maternale depressieve symptomen tijdens de zwangerschap, zuigelingentijd en vroege kindertijd in de associatie tussen opleidingsniveau van de moeder, als indicator van sociaaleconomische status (SES), en psychosociale problemen van het kind.

Methoden:
Deelnemers waren 3410 kinderen van de in Amsterdam Geboren Kinderen en hun Ontwikkeling (ABCD) studie. Voor het beoordelen van het kind psychosociale problemen op de leeftijd van 5-6 jaar, moeders en leerkrachten ingevuld de Sterke kanten en Moeilijkheden Vragenlijst (SDQ). De moeder depressieve symptomen werden beoordeeld met behulp van de Center for Epidemiologic Studies Depression Scale en de Depressieve Angst en Stress Schaal 21. Mediatie-analyse werd uitgevoerd voor het berekenen van de directe effect van moeders opleiding op de SDQ-score en de indirecte effecten via de moeder depressieve symptomen.

Resultaten:
De gemiddelde, door moeder gerapporteerde, SDQ totaal score was significant hoger (P < 0,001) voor kinderen van laag opgeleide moeders (6.74 ± 4.41) in vergelijking met kinderen van hoog opgeleide moeders (4.47 ± 3.73). Niveaus van maternale depressieve symptomen waren ook hoger in de laag opgeleide moeders tijdens de zwangerschap, zuigelingentijd en de vroege kindertijd. De maternale depressieve symptomen verklaarden 27,5% van de associatie tussen de het opleidingsniveau van de moeder en door moeder gerapporteerde SDQ scores en 22,9% voor de gecombineerde SDQ-scores, die door moeder en leerkracht waren ingevuld. De maternale depressieve symptomen tijdens de zwangerschap, had het sterkste indirect effect.

Conclusie:
Maternale depressieve symptomen tijdens de zwangerschap mediëren de associatie tussen een laag opgeleide moeder en een kind met psychosociale problemen. Vroege herkenning en behandeling van maternale depressieve symptomen is belangrijk om te voorkomen dat psychosociale problemen bij kinderen ontstaan; dit speelt vooral bij moeders met een lage opleiding.

Dit onderzoek is gepubliceerd in the European Journal of Public Health

Bekijk ook

Ziekteverzuim en ziekteverzuimbegeleiding volgens M@ZL

Ruben Schmits - PH134

Wetenschappelijke publicatie

In dit kwalitatieve onderzoek zijn dertien semigestructureerde interviews met jongeren afgenomen om hun ervaringen met ziekteverzuim en de begeleiding via...

Vaststellen beperking hand-en vingergebruik

Kevin Borkent - OH 219

Wetenschappelijke publicatie

Een kwalitatief onderzoek onder verzekeringsartsen naar de inzet van lichamelijk onderzoek om beperkingen aan de handfunctie vast te stellen Samenvatting...

Bevorderende en belemmerende factoren in de arbocuratieve samenwerking

Christel Muis - OH157

Wetenschappelijke publicatie

Met deze kwalitatieve studie is verkend hoe de samenwerking tussen cardiologen en bedrijfsartsen kan worden verbeterd, met de focus op...