030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Elijah Sanches: vertrouwensarts in opleiding

Datum: 8 apr '22

‘De afwisseling en de maatschappelijke betrokkenheid geven energie’

Elijah Sanches had één doel: plastisch chirurg worden. Maar corona gooide roet in het eten. Het bracht stilstand, maar ook inzicht. Want waar werd hij nou echt blij van? Van afwisseling en maatschappelijke betrokkenheid, ontdekte hij. Inmiddels is Elijah vertrouwensarts in opleiding bij Veilig Thuis in Leiden. ‘Alles wat ik doe, is in het belang van veiligheid voor kwetsbare mensen.’

‘Als ik eraan terugdenk is het zaadje voor mijn huidige carrière geplant tijdens het verplichte coschap sociale geneeskunde. Ik had geen idee wat het beroep inhield, maar ging met een open blik aan de slag bij Veilig Thuis, waar ik meeliep met vertrouwensartsen en forensische artsen. Het werd een van de leukste coschappen die ik heb gehad. Goed om achter de hand te houden, dacht ik toen al. Maar ja, ik wilde plastisch chirurg worden dus ik zag het niet als een serieuze carrière-optie.’

Verplichte coschap

Elijah rondde zijn geneeskundestudie af en had al stages geregeld om werkervaring op te doen in de plastische chirurgie – in het ziekenhuis en in het buitenland. Om daarna te solliciteren voor een opleidingsplek. Maar door corona gingen zijn stages niet door. Dat was even slikken, vertelt hij. ‘Ineens was mijn agenda leeg en dat zette mij aan het denken. Wat nu? Wat vind ik belangrijk in het leven? Waar word ik blij van? Al snel moest ik weer denken aan mijn ervaring bij Veilig Thuis. De fijne collega’s, de maatschappelijke betrokkenheid van het werk en het brede veld waarin je werkzaam bent: dát vond ik leuk. Toen iemand mij tipte dat er een nieuwe opleiding tot vertrouwensarts in de maak was, besloot ik ervoor te gaan.’ Dat pakte goed uit: in september 2021 kon hij aan de slag als vertrouwensarts in opleiding bij Veilig Thuis.

Volledig plaatje krijgen

Elijah zit helemaal op zijn plek. ‘Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk en ben ik benieuwd wat de dag me gaat brengen. Van spoedoverleg naar huisbezoek en van letselonderzoek naar overleg met de maatschappelijk werker: het is die afwisseling die me energie geeft. En vooral omdat alles wat ik doe, in het belang is van veiligheid voor kwetsbare mensen.’ Het meest uitdagende is het opbouwen van vertrouwen met gezinnen waar sprake is van een melding van bijvoorbeeld geweld. ‘Het is belangrijk dat je niet alleen daders ziet of een melding klakkeloos voor waar aanneemt. Maar dat je er open instapt, gedreven bent om een volledig plaatje te krijgen en dat mensen zich gehoord voelen. Alleen dan kun je samen met de ouders – want samen is altijd het uitgangspunt – toewerken naar een duurzame oplossing voor een veilig thuis voor alle betrokkenen.’

Verbreding en verdieping

Als vertrouwensarts in opleiding volg je één dag in de week onderwijs en je start met een opleidingsperiode van negen maanden bij Veilig Thuis. Daarna volgen twee stages van drie maanden, gericht op verdieping en verbreding. ‘Dat kan van alles zijn, als het maar raakvlakken heeft met de sociale geneeskunde. Als jij als aios een plan hebt, dan krijg je binnen de opleiding veel ruimte en steun om dit vorm te geven. Zo ga ik zelf stagelopen bij de forensische psychiatrie en ik heb een stage aangevraagd bij het Ministerie van VWS, met focus op sociale geneeskunde. Omdat ik me wil verdiepen in de beleidskant van de volksgezondheid.’ Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een andere locatie van Veilig Thuis. Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan.

Academisering

Daarna wil Elijah graag doorstromen naar de 2e fase opleiding tot arts M+G. De tweejarige profieloverstijgende opleiding, gericht op beleid, management en wetenschappelijk onderzoek. ‘Sociale geneeskunde loopt wat achter ten opzichte van het ziekenhuis, als het aankomt op wetenschappelijk onderzoek. Graag wil ik mijn bijdrage gaan leveren aan de verdere academisering van het vak van de vertrouwensarts en van de arts M+G. De 2e fase opleiding is daarvoor een mooie leerschool.’

Maak tijd vrij als opleidingsinstelling

Heeft Elijah nog tips voor mensen die een carrière als vertrouwensarts overwegen? ‘Ik hoor regelmatig van collega’s dat ze weinig tijd hebben voor stages of coassistenten maar dat is écht een gemiste kans. Dus mijn tip is eigenlijk nog meer gericht aan opleidingsinstellingen en aan collega’s: maak tijd vrij voor geïnteresseerde studenten of artsen. Het kan al gaan om een kop koffie drinken met een geneeskundestudent, een telefoongesprek of een meeloopdag. Stel je open, maakt contact en laat zien wat we allemaal doen binnen ons mooie vak.’

Dit interview werd op 6 april 2022 gepubliceerd op artsmg.nl.

Meer informatie