Uitvoering Sociale Zekerheid in de praktijk
In het kort
Ben jij als (bedrijfs)arts, arbeidsdeskundige of andere arboprofessional betrokken bij re-integratietrajecten? Dan heb je te maken met de complexe sociale wetgeving rond de beoordeling van arbeidsongeschiktheid. Wil je jouw kennis daarover in korte tijd opfrissen? En voorkomen dat je in relatie tot het UWV voor verrassingen komt te staan? Doe dan deze geaccrediteerde, tweedaagse module.
Wat je leert
Leer ‘UWV-proof’ werken
Deze tweedaagse module is een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleidingen Bedrijfsgeneeskunde (opent in nieuw tabblad), Verzekeringsgeneeskunde (opent in nieuw tabblad) en Maatschappij & gezondheid (M&G (opent in nieuw tabblad)). Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing.
In de praktijk komt het herhaaldelijk voor dat het UWV arbeids-(on-)geschiktheidsbeoordelingen en re-integratie-inspanningen anders interpreteert dan door jou werd bedoeld. Dit leidt soms tot onwenselijke discussies of zelfs sancties. Om te voorkomen dat je voor ‘onverwachte verrassingen’ komt te staan, maak je in deze module gedegen kennis met de toetsingscriteria ‘Poortwachter’. Ook krijgt je achtergrondinformatie over het gebruik en de functie van instrumenten als het re-integratieverslag (RIV), het Inzetbaarheidsprofiel (IZP), het Centraal Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) en de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) bij re-integratieprocessen. Dit alles met het oog op wat informeel wel ‘UWV-proof werken’ wordt genoemd.
In deze tweedaagse module komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Korte inleiding met historisch overzicht.
- Ziektewet (met arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap en bevalling) en WULBZ.
- Deskundigenoordeel.
- Re-integratieverslag en loonsanctie.
- IVA met verkorte wachttijd, het begrip duurzaamheid.
- Arbeidsongeschiktheidsbeoordeling in het kader van de WIA.
- CBBS-functionele mogelijkhedenlijst.
- Bezwaar- en beroepsprocedures.
Theoretische behandeling vindt plaats in de vorm van hoorcolleges met visuele ondersteuning. Vervolgens oefen je in kleine groepen met voorbeeld- en eigen casuïstiek. In plenaire discussies worden de beschreven beperkingen en mogelijkheden besproken, zodat je de verschillende valkuilen en voetangels kunt vermijden.
Na afloop van deze tweedaagse module:
- kun je belastbaarheid formuleren (bijvoorbeeld aan de hand van het inzetbaarheidsprofiel) volgende de toetsingscriteria ‘Poortwachter’.
- ben je bekend met de huidige sociale wetgeving rond arbeidsongeschiktheid.
- is je kennis geactualiseerd van in te zetten instrumenten.
Docenten
Het onderwijs wordt verzorgd door drs. P. Cramer, verzekeringsarts en arts Bezwaar en Beroep, verbonden aan het UWV.
Voor wie
Bedrijfsartsen (in opleiding en geregistreerd), basisartsen, arbeidsdeskundigen, ervaren arboverpleegkundigen en andere (arbo-)professionals werkzaam in de bedrijfsgezondheidszorg.
Ben je een andere professional en heb je interesse in deze module? Stuur dan minimaal 8 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon zodat er accreditatie aangevraagd kan worden.
Ervaringen
Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 9,3.
Incompany
Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat (opent in nieuw tabblad).