Ga naar de inhoud

Intimidatie op werkvloer van bedrijfsarts

Over dit artikel

De afgelopen tijd was er veel publieke aandacht voor het thema intimidatie op de werkvloer. Echter, is er relatief weinig recent onderzoek gedaan naar intimidatie specifiek binnen de werkcontext van de bedrijfsarts. Dit onderzoek geeft een actueel overzicht van de ervaringen met intimidatie van bedrijfsartsen (in opleiding) door zowel werknemers als werkgevers.

Samenvatting

Inleiding:
De afgelopen jaren heeft intimidatie op de werkvloer veel media-aandacht gekregen. Onderzoek laat zien dat artsen regelmatig te maken krijgen met intimidatie door patiënten, familie van patiënten of andere externen. Er is weinig actueel onderzoek gedaan naar intimidatie specifiek binnen de bedrijfsgeneeskunde. Bedrijfsartsen bevinden zich in een complex veld waarin verschillende partijen, belangen en wetten een rol spelen. Dit onderzoek biedt een actueel overzicht van de ervaringen van bedrijfsartsen met intimidatie door zowel werknemers (cliënten) als werkgevers (klanten) en biedt een verdiepende kijk op het begrip intimidatie binnen de unieke context van de bedrijfsgeneeskunde.

Methode:
Het betreft een kwalitatief onderzoek waarbij semigestructureerde interviews werden afgenomen met bedrijfsartsen en artsen in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskunde, die ervaring hadden met intimidatie door een werknemer en/of werkgever. Interviews werden afgenomen via Teams. De getranscribeerde data werd handmatig gecodeerd. Er werden in totaal zeven artsen geïnterviewd.

Resultaten:
Alle zeven geïnterviewde artsen gaven één of meer voorbeelden waarbij ze intimidatie hebben ervaren vanuit een werknemer. Deze ervaringen konden worden onderverdeeld in verbale bedreiging, fysieke bedreiging, seksistische opmerkingen en manipulatie door de rol van de arts in twijfel te brengen. Intimidatie werd zowel fysiek, telefonisch als via e-mail ervaren. Zes van de zeven geïnterviewde artsen benoemden voorbeelden over ervaren intimidatie vanuit de werkgever. Deze ervaringen werden door artsen zowel fysiek, telefonisch als per e-mail gemeld. Deze ervaringen konden worden onderverdeeld in non-verbale intimidatie, beïnvloeding en manipulatie, persoonlijke grenzen overschrijden, professioneel handelen arts bekritiseren of in twijfel trekken, onder druk komen staan van de werkrelatie en overschrijding van professionele grenzen en wet- en regelgeving.

Conclusie:
Dit onderzoek biedt een verdieping in de ervaringen van bedrijfsartsen rondom intimidatie op hun werkvloer. Het toont aan dat zowel werknemers als werkgevers bronnen van intimidatie kunnen zijn. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat intimidatie zich op verschillende manieren kan voordoen, zowel verbaal als fysiek, en zowel op een subtiele manier als in de vorm van bedreiging met de dood of met een wapen. Het benadrukt dat bedrijfsartsen zich in een kwetsbare positie bevinden vanwege hun rol tussen verschillende partijen. Tot slot biedt het een aanknopingspunt voor vervolgonderzoek en ondersteunt het belang van beleidsinterventies en trainingen gericht op het verbeteren van de weerbaarheid en het ondersteunen van bedrijfsartsen in het omgaan met intimidatie.

Bekijk ook

De invloed van een digitaal afsprakenportaal op het bereik van 0- tot 4-jarigen in de jeugdgezondheidzorg

Jolanda den Hertog-Kuijl - PH065

Wetenschappelijke publicatie

In dit retrospectieve cohortonderzoek zijn opkomst en bereik van 0- tot 4-jarigen in de jeugdgezondheidszorg vergeleken tussen regio’s met en...

Belemmerende en bevorderende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei bij kinderen tussen 4 en 6 maanden

Femke van der Boon - PH130

Wetenschappelijke publicatie

Een kwalitatief onderzoek onder ouders naar de belemmerende en bevorderende factoren voor het vroeg introduceren van pinda en ei bij...

Hertesten van jonge bezoekers van de soa-kliniek met urogenitale Chlamydia trachomatis-infectie in Nederland

Karlijn Kampman - PH002

Wetenschappelijke publicatie

Een prospectieve studie met historische controles, met respons op een sms reminder en het testen van herinfecties Samenvatting Doel: Het...