030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

‘Als arboverpleegkundige wordt je werk nog diverser en leuker’

Datum: 28 jan '22

Casemanager. Verzuimconsulent. Praktijkondersteuner bedrijfsarts. Adviseur arbeid & gezondheid. Gaat het om gezond, veilig en verantwoord werken, dan vliegen de termen je soms om de oren. En dan zijn er nog de arboverpleegkundigen – een vak dat ik al 20 jaar met veel plezier uitoefen. Ik zou wel naar alle verpleegkundigen willen roepen: ga vooral de Opleiding arboverpleegkundige doen als je je verder wilt ontwikkelen! Je blijft dan namelijk verpleegkundige met een BIG-registratie, en je werk wordt alleen maar diverser en leuker. In april 2023 start een tweede leergang van de Opleiding arboverpleegkundige van de NSPOH, mede in samenspraak met onze afdeling arboverpleegkundigen van de V&VN.

Beter voorkomen dan…

Hét grote verschil tussen bijvoorbeeld een verzuimconsulent of adviseur arbeid & gezondheid en een arboverpleegkundige is dat wij altijd een achtergrond hebben als verpleegkundige en BIG-geregistreerd zijn. Dat maakt je breed inzetbaar. Aan de ene kant ben je generalist op het gebied van gezondheid, veiligheid en welzijn. Tegelijkertijd ben je als arboverpleegkundige een specialist in verzuimbegeleiding, re-integratie én preventie. En juist voor dat laatste is er binnen organisaties steeds meer aandacht. Want of je nou werkgever of werknemer bent: beter voorkomen dan… Precies. Als arboverpleegkundige ben je voor beide partijen een onafhankelijk aanspreekpunt.

Positieve gezondheid en extra antenne

De laatste jaren ligt de focus steeds meer op preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Ik verwacht dat dat alleen maar sterker wordt in de toekomst. Daarom zijn er extra handen nodig om bedrijfsartsen te ondersteunen. Zeker nu het tekort aan bedrijfsartsen de komende jaren alleen maar stijgt. Er gaan er nu meer met pensioen dan dat er bijkomen! De vraag naar arboverpleegkundigen groeit dan ook alleen maar, want je hebt een grote toegevoegde waarde. Onder taakdelegatie van de bedrijfsarts voer je zelfstandig sociaal-medische werkzaamheden uit, van bloeddrukmetingen tot advisering over verbetering van het arbobeleid. Daarnaast kun je, en dit vind ik zelf een heel belangrijk en boeiend aspect, al een belangrijke preventieve bijdrage leveren vóórdat mensen uitvallen. Niet voor niets is er in de opleiding veel aandacht voor preventie en duurzame inzetbaarheid. Je ontwikkelt een extra antenne voor psychosociale oorzaken van klachten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Psychosociale begeleiding

Een medewerker die privé te maken heeft met financiële problemen, kan onder flinke stress gebukt gaan wat ook impact heeft op het werk. Komt zo iemand bij mij op het spreekuur met vragen, dan is een verwijzing naar een budgetcoach of de schuldsanering vaak al een waardevolle stap om verergering van klachten te voorkomen. Iemand wiens partner is weggevallen of die wegens corona ineens veel thuiswerkt, kan gevoelens van eenzaamheid ervaren en depressieve klachten ontwikkelen. Van werkdruk tot pestgedrag – met een goede psychosociale begeleiding kun je in samenwerking met de bedrijfsarts als arboverpleegkundige veel betekenen. Als verpleegkundige heb je een brede blik en ben je heel benaderbaar. Goed luisteren en doorvragen in de spreekkamer, erop uit gaan en rondkijken op werkplekken; het wordt je tweede natuur waardoor je emoties vaak al snel oppikt.

Mogelijkheden benutten

Verzuim zal altijd blijven bestaan. Je kunt als organisatie allerlei instrumenten inzetten, denk aan de risico-inventarisatie en -evaluatie, maar mensen blijven mensen en kunnen om verschillende redenen uitvallen. Van een verkeerde werkhouding tot structureel over de eigen grenzen heengaan. Als arboverpleegkundige heb je verzuimspreekuren en interpreteer je in samenspraak met de mensen zelf en de bedrijfsarts hun mogelijkheden en beperkingen binnen het werk. Hoe kan iemand tóch zijn werk blijven doen? Wellicht op een andere manier? En valt iemand vaker uit, hoe zit het dan met zijn of haar leefstijl? Denk aan beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning – afgekort, hoe ‘bravo’ gaat het? Zieke medewerkers begeleid je in hun herstel. En met iemand die re-integreert, drink je regelmatig een kop koffie om te monitoren hoe het gaat.

Ben jij net zo nieuwsgierig als ik?

De grote afwisseling binnen mijn werk en mijn nieuwsgierigheid mogen inzetten als ik bij verschillende bedrijven binnenkijk, maken het voor mij een prachtberoep. Tijdens de opleiding zul je dit zelf ook al direct ervaren, want naast de lesdagen vormt het leren in  praktijk een belangrijk onderdeel.

Marie-José Jongerius
Zelfstandig arboverpleegkundige
Voorzitter V&VN afdeling arboverpleegkundigen

Dit blog werd geschreven in maart 2022. Vanwege de start van een nieuwe opleiding zijn de data in de eerste alinea geactualiseerd.