030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde deel 2 Print

In het kort

Als praktijkopleider speel je een essentiële rol bij het begeleiden van aios. Wil jij een erkend praktijkopleider sociale geneeskunde worden? En leren hoe je aios sociale geneeskunde optimaal begeleidt? Volg dan de verplichte, zesdaagse basisopleiding. Deze vierdaagse module is het tweede en laatste deel van de basisopleiding.

Wat je leert

Verdiep je kennis van het begeleiden en beoordelen

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In aansluiting op de nieuwe Landelijke OpleidingsPlannen hebben de KAMG, de NVAB en de NVVG recent het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders vastgesteld. Het doel daarvan is om je als praktijkopleider meer en beter toe te rusten op de cruciale rol van het begeleiden van je aios in de praktijkopleiding.

Ongeveer een half jaar nadat je deel één van de basisopleiding hebt afgerond, begin je met dit tweede en laatste deel. Je begeleidt dan een aios.

Tijdens deze vierdaagse module gaan we verder met je Individuele OntwikkelingsPlan als opleider.
We gebruiken steeds een mix van online voorbereiding, interactief onderwijs en concrete oefeningen. Daarbij leggen continu de link met de praktijkopleiding op je werkplek: je ervaringen tijdens het begeleiden van je aios, de praktijkopdrachten die je uitvoert, de begeleiding door je buddy en de intervisiebijeenkomsten die je bijwoont.

We gaan dieper in op de vraag hoe je een aios het best helpt om leerdoelen te realiseren. We bespreken hoe je de juiste keuze kunt maken tussen de verschillende stijlen van begeleiding: meer en minder ondersteunend. Daarnaast ruimen we een belangrijke plaats in voor toetsen en beoordelen. Ten slotte komt de kwaliteit van de opleiding van de aios aan bod en bespreken we de organisatie van en samenwerking binnen de opleiding.

Om erkenning te krijgen als praktijkopleider volg je zowel deel 1 als deel 2 van deze basisopleiding en voldoe je ook aan de overige eisen die het actuele Kaderbesluit stelt aan praktijkopleiders.

Na afloop van deze vierdaagse module:

  • ben je bekend met de opleiding van de aios.
  • kun je kennis en vaardigheden toetsen.
  • kun je beoordelingsgesprekken voeren.
  • weet je wanneer je meer of minder ondersteuning kunt bieden.
  • kun je bekwaamheid inschatten en stagnaties herkennen.

Voor wie

Voor sociaalgeneeskundigen die praktijkopleider van een aios sociale geneeskunde willen worden.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • Drs. N.J.Th. (Col) Prevoo, trainer Klotz, Schouten en Prevoo
  • Mw. drs. A. (Arenda) Vos, onderwijskundige NSPOH
  • Mw. C.E.C. (Cecile) de Ruiter, arts M&G, instituutsopleider NSPOH
  • Drs. J.J. (Jelle Jan) de Schipper, opleidingskundige NSPOH

Toelatingseisen

Je hebt deel één van de basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde met succes afgerond. Daarnaast begeleid je een aios.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2018 kreeg een eerdere uitvoering van deze module een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.