030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Baecke-Fassaert motoriek test (BFMT) Print

In het kort

De Baecke-Fassaert Motoriektest (BFMT) is een test om de motorische ontwikkeling van 5-6 jarigen te onderzoeken en fungeert als een referentiekader voor het opsporen van motorische ontwikkelingsproblemen. Wil jij je vaardigheden vergroten om de motorische ontwikkeling bij kleuters met de BFMT goed te kunnen testen en beoordelen? Doe dan deze geaccrediteerde, eendaagse module.

Wat je leert

Leer meer over de motorische ontwikkeling en word vaardiger met de Baecke-Fassaert Motoriektest

BFMT fungeert als een referentiekader voor het opsporen van motorische ontwikkelingsproblemen. Net als het van Wiechenonderzoek is het geen screening of diagnostisch instrument. De BFMT is sinds november 2019 de landelijke jeugdgezondheidszorg (JGZ)-standaard voor het motorisch ontwikkelingsonderzoek van kleuters en maakt onderdeel uit van de nieuwe JGZ richtlijn Motorische Ontwikkeling. Deze richtlijn biedt kennis en praktische handvatten voor professionals in de JGZ ten aanzien van monitoring, preventie, signalering, advisering en verwijzing bij motorische ontwikkelingsproblemen bij kinderen van 0-18 jaar. Om het motorisch ontwikkelingsonderzoek bij  kinderen van 5-6 jaar met de BFMT goed te kunnen uitvoeren, zijn up-to-date kennis en vaardigheden vereist. Deze module is erop gericht de kennis en de vaardigheden van de uitvoering van de BFMT weer op te frissen, te verbeteren of aan te leren.

Gedurende deze dag zal een landelijke BFMT instructeur de achterliggende theorie van de BFMT met jullie doorlopen. Verder staat het met en op elkaar oefenen van de verschillende kenmerken centraal.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • heb je een globaal beeld van mogelijke oorzaken, prevalentie, risicofactoren en mogelijke gevolgen van motorische ontwikkelingsproblemen.
  • kun je de BFMT lege artis uitvoeren.
  • kun je de meest voorkomende afwijkingen, gesignaleerd met de BFMT, benoemen.
  • kun je, naar aanleiding van de uitkomst van de BFMT, de vervolgstappen en verwijscriteria beschrijven.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door een landelijke instructeur voor de BFMT.

Voor wie

Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten die meer willen weten over de motorische ontwikkeling en de vaardigheden in het gebruik van de Baecke-Fassaert Motoriektest willen opfrissen, verbeteren of aanleren.

Ben je verpleegkundig specialist?

Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.