Mentale veerkracht in sociale geneeskunde: inzichten uit het Zomercongres
Tijdens het NSPOH Zomercongres ‘Sterk in je werk’ stond mentale veerkracht centraal. Experts met uiteenlopende achtergronden deelden inzichten over hoe je mentaal sterk blijft in de veeleisende werkomgeving van de sociale geneeskunde. Bekijk het in de video.
Dr. Rhoda Schuling benadrukte het belang van (zelf)compassie: “Wij denken vaak ‘ik heb die zweep nodig: dan kom ik tot grote prestaties’. Maar dat is vanuit de literatuur niet onderbouwd.”
Maar mentale veerkracht gaat niet alleen over hoe je met jezelf omgaat. Het speelt ook een grote rol in het contact met anderen. Voormalig politieonderhandelaar Heidi Nieboer liet zien dat verbinding en luisteren cruciale vaardigheden zijn, juist onder druk: “Er zijn onderzoeken dat mensen in spannende gesprekken het meest succesvol zijn als ze 70% van de tijd luisteren”, licht ze toe.
Kritische noot
Tegelijkertijd klonk er ook een kritische noot. Filosoof Menno de Bree waarschuwde dat de nadruk op mentale veerkracht niet mag worden gebruikt om structurele verantwoordelijkheid bij de werknemer te leggen: “Op het moment dat je zegt: je moet mentaal veerkrachtig zijn, is dat een manier waarop een organisatie kan zeggen: ‘Jij schiet eigenlijk tekort, werknemer. Want er zijn anderen die het wél lukt.’”
Het congres bood een afwisselend programma van lezingen en workshops met Mark Tuitert, Daphne Metsemakers, Cornelis Brandwijk, Rhoda Schuling, Sanne de Laat, Miriam de Kleijn, Menno de Bree, Heidi Nieboer en Myriam Gijsbers-van Pesch. In deze video komen een aantal sprekers aan het woord.
Meer weten?
Wil je meer weten over mentale veerkracht. Dan kun je bij NSPOH bij- en nascholingen volgen binnen dit thema.