030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Vervolgmodule ASG, soa-bestrijding voor verpleegkundigen Print

In het kort

Als verpleegkundige in een regionaal centrum voor seksuele gezondheid krijg je te maken met de behandeling van soa. Wil jij de belangrijkste soa leren herkennen en behandelen? En wil je zelfstandig een verpleegkundig behandelconsult leren uitvoeren? Doe dan deze praktijkgerichte, driedaagse vervolgmodule Soa-bestrijding voor verpleegkundigen.

Wat je leert

Leer de soa ‘Big Five’ herkennen en behandelen

Deze module is een onderdeel van de nieuwe, geïntegreerde opleiding Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.
Je volgt deze module bij voorkeur nadat je de Startmodule ASG van deze opleiding hebt afgerond. In deze vervolgmodule bespreken we de medische theorie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), waarbij de nadruk ligt op de ‘Big Five’:

  • Gonorroe
  • Chlamydia
  • Syfilis
  • Hiv
  • Hepatitis B

Deze vijf soa zijn vanuit volksgezondheidsbelang aangewezen voor onderzoek en behandeling binnen de regionale centra voor seksuele gezondheid. Daarnaast komen tijdens de module ook andere soa aan bod.
Via beeldmateriaal leer je over transmissieroutes, symptomen, mogelijke zelftesten en over de laboratoriumdiagnostiek die je kunt inzetten. Tevens gaan we aan de hand van de diverse Verpleegkundig Stappenplannen Infectieziekten in op de ins en outs van het verpleegkundig behandelconsult. Hierbij komen ook de regionale verschillen in taken en verantwoordelijkheden van de verpleegkundige ASG aan bod.
Het onderwijs bestaat uit interactieve presentaties over de medische theorie. Via casuïstiek leggen we de link naar de praktijk van het soa-consult. Je maakt enkele voorbereidende opdrachten en sluit de module af met een toets.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • ben je bekend met de medische theorie van gonorroe, chlamydia, syfilis, hiv en hepatitis B.
  • weet je hoe je deze soa herkent en behandelt volgens de LCI-richtlijnen en de verpleegkundige stappenplannen (VSI).
  • kun je zelfstandig het verpleegkundig behandelconsult uitvoeren.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door diverse experts uit het werkveld.

Voor wie

Voor verpleegkundigen die werken op een regionaal centrum voor seksuele gezondheid. Zij hebben bij voorkeur een verpleegkundige vooropleiding op niveau 5, met post-hbo sociaal verpleegkundige of verpleegkundige M&G.

Toelatingseisen

Je hebt bij voorkeur de Startmodule ASG: het public health perspectief van deze opleiding afgerond. Zie voor meer informatie: www.nspoh.nl/seksuelegezondheid.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.