030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Verpleegkundigen maken kennis met de JGZ Print

In het kort

Wil je als jeugdverpleegkundige nóg beter beslagen ten ijs komen? Wil je meer weten over de inhoud van je vak? En nog beter leren samenwerken met andere organisaties in de publieke gezondheidszorg? Je leert het in deze zesdaagse module.

Wat je leert

Ondersteuning tijdens het inwerken in de JGZ

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.

Ben je net klaar met de hbo-v? Dan kan het best spannend zijn om te gaan werken in een complexe organisatiestructuur zoals die van de publieke gezondheidszorg. Deze module biedt je dan ondersteuning tijdens je inwerkperiode, zodat je met meer zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Voor ervaren ziekenhuisverpleegkundigen is deze module zeer geschikt als omscholing tot jeugdverpleegkundige (JGZ).

Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de vakinhoudelijke kennis over jeugdgezondheidszorg. Je leert over groei- en ontwikkeling, waaronder praktische uitleg over de motorische ontwikkeling en we interpreteren groeicurves. Ook gaan we in op de onderwerpen kindermishandeling, overgewicht, zindelijkheid en seksuele ontwikkeling. Ook de psychosociale ontwikkeling komt aan bod met o.a. onderwerpen als gehechtheid, autisme en KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen). Je leert signalen herkennen en door te verwijzen naar de juiste professional binnen de jeugdgezondheidszorg. Op het programma staat ook ‘digitalisering binnen de JGZ’ en het met elkaar verkennen van de rol die jij daarin kunt hebben. Tijdens de module oefenen we ook ruimschoots met basis gespreksvaardigheden en communicatie met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Na afloop van deze zesdaagse module:

  • beschik je over de nodige vakinhoudelijke kennis met betrekking tot JGZ.
  • weet je hoe je de samenwerking met professionals van andere specialismen kunt bevorderen.
  • ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en gezondheidsproblemen in Nederland.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren experts uit de praktijk:

  • Margreet Verhaag- van Vliet, jeugdarts, Centrum Jeugd en Gezin Den Haag. Margreet heeft werkervaring in de JGZ 0-4 jaar en 4-12 jaar en als Van Wiecheninstructeur.
  • Betty Bakker-Camu MSc, jeugdverpleegkundige, verplegingswetenschapper, en docent bij Hogeschool Utrecht. 
Betty’s werkervaring ligt in diverse functies zoals staf- beleidsmedewerker en projectleider binnen de jeugd- en publieke gezondheidszorg. Daarnaast werkt ze vanuit haar eigen bedrijf, Adviezorg, als gastdocent.
  • Gea van de Peppel, opvoedcoach, heeft 29 jaar ervaring in de jeugdgezondheidszorg. Het herkennen van signalen van ontwikkelingsproblemen vindt zij essentieel binnen de JGZ.
  • Bertine Spooren, forensisch arts, heeft talloze letselonderzoeken bij kinderen gedaan voor de Forensische Polikliniek Kindermishandeling. Hiernaast is ze gerechtelijk deskundige in strafzaken bij een vermoeden van kindermishandeling.
  • Jasmijn van Hees, jeugdarts, GGD regio Utrecht, is actief als jeugdarts 0-18 jaar bij GGD regio Utrecht. Voorheen werkte Jasmijn in de revalidatiegeneeskunde. Ze is kenniseigenaar van Houding & Beweging en weet veel van niet aangeboren hersenletsel (NAH).
  • Carmen Karsters, Karstersincompany, voltooide een master gedragswetenschappen aan de UvA en begeleidt professionals in hun persoonlijke ontwikkeling en verzorgt onderwijs over gespreksvaardigheden.

Voor wie

Dit is een aaneengesloten module voor startende jeugdverpleegkundigen. Ook geschikt voor verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken en zich willen omscholen. We verwachten dat je hbo geschoold bent.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,5.

Eerdere deelnemers benadrukten de meerwaarde om kennis en ervaringen te delen met andere startende jeugdverpleegkundigen.Het hielp hen om met enige afstand, vanuit een helikopterblik, naar hun nieuwe rol te kijken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Twee tips uit het veld

Waarom vertegenwoordigers uit de publieke gezondheid deze module aanbevelen:

Karin Oudshoorn - NSPOH1. Karin Oudshoorn

verpleegkundig beleidsmedewerker, Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

“Sta jij voor je vak als verpleegkundige en heb je interesse in dat wat er in de samenleving speelt op het gebied van gezondheid? Vind je het leuk om te speuren naar bronnen van infectieziekten en het bestrijden ervan? Volg dan deze module!”

Anouk van der Vleuten Opleiding Jeugdverpleegkundige MG NSPOH2. Anouk van der Vleuten

verpleegkundige jeugdgezondheidszorg, Zuidzorg

 

“Zorg voor kinderen doe je niet alleen:
Samen leren
Samen positioneren en profileren
Samenwerken

Wil jij jouw rol als verpleegkundige op deze manier invullen en samen de zorg voor onze kinderen van de toekomst ondersteunen? Laat NSPOH je introduceren en maak kennis met de publieke gezondheidszorg” 

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.