030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu
Over NSPOH: "Deskundig, goed bereikbaar en snel"    Cathy Geuzendam, senior beleidsmedewerker JGZ Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

Pluis – niet pluis

In het kort

Werken als verpleegkundige in de front office van de JGZ vereist bevoegdheid, maar ook vakbekwaamheid. Werk jij als JGZ-verpleegkundige en wil je het ‘pluis-niet pluis’-gevoel ontwikkelen? Wil je de samenwerking binnen jouw JGZ team naar een hoger plan tillen en leren wanneer je wel of niet moet doorverwijzen naar je eigen jeugdarts? Doe dan samen met haar/hem deze module.

Wat je leert

Eén dag samen training, vijf dagen onderwijs en vier maanden praktijkopleiding

We bieden dit incompany traject op maat voor iedere organisatie.

In de front office van de JGZ kunnen ouders terecht met allerlei vragen over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. Deze module dient als voorbereiding op de taken van een JGZ-verpleegkundige, wanneer, na een gegronde triage, de kinderen alleen nog maar door de verpleegkundige worden gezien. De module bestaat uit vijf dagen cursorisch onderwijs en een praktijkopleiding van vier maanden bij je eigen JGZ-organisatie. De daar werkzame jeugdarts treedt op als praktijkopleider. Zij begeleidt de verpleegkundige intensief bij het aanleren en lege artis uitvoeren van de in het onderwijs geleerde medische screeningen.
Om de samenwerking binnen het JGZ team op een hoger plan te tillen volg je de eerste dag samen met jouw praktijkopleider(s) / jeugdarts(en). Als team bezin je je op kwesties als:

  • Wat betekent ‘echt’ samenwerken?
  • Wat maakt het verschil tussen bevoegdheid en bekwaamheid?
  • Wat is het belang van feedback vragen en feedback geven?
  • Waarom is het noodzakelijk om elkaars werkgebied te respecteren?
  • Wat zijn de belangrijke elementen van ondersteunend adviseren en coachen?

Gedurende de vier volgende onderwijsdagen leer je hoe je geprotocolleerde screenings (hart, heupen en visus) uitvoert. Ook leer je in geval van ‘niet pluis’ adequaat verwijzen naar de betreffende jeugdarts.
Vervolgens krijg je gedurende vier maanden training in de praktijk. Je woont spreekuren bij van jouw praktijkopleider en leert stapsgewijs zelfstandig consulten doen (on-the-job-training). Na afloop van deze vier maanden nemen we drie korte praktijkbeoordelingen, zogeheten KPB’s, af: één KPB ‘visus en VOV onderzoek’ en twee KPB’s ‘zelfstandige consultvoering’. Daarnaast word je beoordeeld op het uitvoeren van een zogeheten Wiechen-onderzoek. Dat is een methode om op systematische wijze de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters in kaart te brengen.

Na afloop van deze module:

  • heb je je handelen in de praktijk versterkt.
  • heb je je waarnemings- en beoordelingsvermogen verbeterd.
  • kun je jouw bevindingen beoordelen.
  • weet je wanneer het nodig is om waargenomen signalen te bespreken met de jeugdarts.

Voor wie

Deze module is bedoeld voor JGZ-verpleegkundigen. De praktijktraining vindt plaats in jouw eigen organisatie, onder leiding van je eigen jeugdarts als praktijkopleider.

Toelatingseisen

Hbo diploma.

Ervaringen

In 2017 kreeg deze workshop het cijfer 8,3.
100% van de deelnemers zou hem aanbevelen aan anderen.

De NSPOH heeft al ruim 250 verpleegkundigen geschoold om “pluis-niet pluis kinderen” te kunnen onderscheiden in de front office van de JGZ. De jeugdartsen hebben hier een belangrijke rol in. We bieden dit incompany traject op maat voor iedere organisatie.

Cathy GeuzendamDeskundig, goed bereikbaar en snel

“Binnen onze jeugdgezondheidszorg aan 0-4 jarigen worden taken van de jeugdarts naar de jeugdverpleegkundige herschikt. De NSPOH speelt daarbij een belangrijke rol met de incompany scholing ‘Pluis niet pluis’ waarmee we onze jeugdverpleegkundigen toerusten voor nieuwe taken en verantwoordelijkheden. De samenwerking met de NSPOH ervaar ik als prettig. Door hun ervaring met opleiden, en natuurlijk de scholing ‘Pluis niet pluis’ bij andere JGZ-organisaties, denken ze goed met ons mee en adviseren ze, gevraagd en ook ongevraagd. Dat was heel welkom bij het opzetten en finetunen van de opleiding. De vaste contactpersoon was goed bereikbaar, deskundig en snel. En het belangrijkste, het leidde tot scholing die weliswaar als intensief, maar vooral als erg verrijkend werd ervaren. Onze jeugdverpleegkundigen gaan met vertrouwen ‘taakherschikt’ werken. Niet alleen zij, maar ook de jeugdartsen die tijdens de opleiding als praktijkopleider fungeerden.”
Cathy Geuzendam, senior beleidsmedewerker JGZ
Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

Portret Sanne Rengelink NSPOH

Sanne Rengelink, opleider/adviseur NSPOH

Praktische informatie

Incompany

Wil je er meer over weten?  Lees dan verder over onze scholing op maat. Of stuur een mail naar incompany@nspoh.nl. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met Sanne Rengelink, telefoon 030-8100530.

Contact

Heb je een andere vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag verder.
Onze  contactgegevens vind je hier.