030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18 Print

In het kort

Meestal verloopt de ontwikkeling van kinderen soepel. Maar als dat niet zo is, dan kunnen ouders en kinderen terecht bij de jeugdarts. Wil jij hen met raad en daad bijstaan? Wil je je verdiepen in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind? Doe dan de geaccrediteerde Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18 jaar.

Wat je leert

Basiskennis voor de startende jeugdarts

Deze zesdaagse module is een open bij- en nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Tijdens de module verdiep je je in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind. Je verwerft basiskennis om als jeugdarts te werken in een jeugdgezondheidszorgorganisatie.
In deze introductiecursus komen zeer diverse onderwerpen aan bod. Een opsomming: ontwikkelingsonderzoek, eetgedrag, genotmiddelen, mondgezondheidszorg, overgewicht, psychosociale problematiek, kindermishandeling, zintuigscreening, opvoedondersteuning, huid- en hart afwijkingen, basiscommunicatievaardigheden in de spreekkamer, zorgstructuren en het rijksvaccinatieprogramma.

Na afloop van deze zesdaagse Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18:

 • kun je lege artis screenings en onderzoeken uitvoeren als jeugdarts
 • ken je een aantal richtlijnen JGZ en weet ze te gebruiken.

De leerstof maak je je eigen door middel van opdrachten, literatuur en een actieve inbreng tijdens het onderwijs.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren jeugdartsen binnen de JGZ 0-18.

Voor wie

Deze module is met name geschikt voor basisartsen die starten met werken in de Jeugdgezondheidszorg. Ook verpleegkundig specialisten, huisartsen, kinderartsen (in opleiding) en artsen die om een één of andere reden tijdelijk werken binnen de jeugdgezondheidszorg, zijn welkom. Voor startende jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen algemene gezondheidszorg, die in een inwerk- of omscholingsperiode beter beslagen ten ijs willen komen, bieden we de module Verpleegkundigen maken kennis met de publieke gezondheidszorg.

Toelatingseisen

Diploma basisarts.
Om in aanmerking te komen voor een volledig certificaat (toegang tot de Opleiding Jeugdarts – 1e fase M&G) is het noodzakelijk dat je een aanstelling hebt van minimaal 16 uur per week.

Ervaringen

Uitspraak van een eerdere deelnemer:

“Heel fijn om in korte tijd veel inhoudelijke kennis te krijgen over werken in de jeugdgezondheidszorg, bijzonder veel geleerd over borstvoeding en opvoedondersteuning van de aanwezige verpleegkundige, die met ons haar ervaringen deelde. Leuk om te oefenen met VOV met Kathleen Lantau.”

Score in eerdere evaluaties: in 2019 kreeg deze introductiecursus van de deelnemers een 8,1.

Data/ locatie in 2020

 • 17 en 24 januari, 7 februari, 6 en 20 maart en 3 april 2020, Utrecht
 • 6 en 20 april, 11 mei, 8, 22 en 29 juni 202, Utrecht
 • 31 augustus, 14 en 28 september, 5 en 26 oktober en 9 november 2020, Utrecht
 • 9 en 30 oktober, 13 en 27 november en 11 en 18 december 2020, Utrecht

Mocht een datum niet uitkomen? Geen probleem! Dan kun je die dag op een andere datum en/of op een andere locatie inhalen. Als je je hebt ingeschreven nemen we contact met je op. Dan kun je dat aangeven.

Accreditatie

Geaccrediteerd voor 36 uur voor (her)registratie door

 • ABSG voor de categorie Jeugdgezondheidszorg
 • ABC1 voor huisartsen
 • Gaia (accreditatie aangevraagd) voor verpleegkundig specialisten.

CanMeds

 • 60% Kennis en wetenschap
 • 20% Communicatie
 • 20% Medisch handelen

Incompany

Artsen van GGD Hollands Noorden volgden deze introductiecursus incompany in 2017 en 2018. Wil je ook je een volledige afdeling laten bijscholen? Of heel specifieke vaardigheden aanleren? In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!