030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Ophef over vaccinatiegraad: volg de gratis e-learning van het RIVM

Datum: 27 mrt '24

Er is veel commotie en onrust over de dalende vaccinatiegraad en het feit dat er vier baby’s zijn overleden aan kinkhoest. Een toenemend aantal ouders laat zijn kinderen niet meer vaccineren.

Bij de NSPOH wordt in diverse vormen en in het curriculum van verschillende opleidingen aandacht besteed aan vaccineren. Zo zijn de door het RIVM ontwikkelde e-learnings gratis te volgen voor professionals en leren jeugdartsen in opleiding hoe ze het gesprek met ouders aan kunnen gaan.

Het RIVM ontwikkelde de afgelopen jaren meerdere gratis e-learnings voor professionals. Binnen deze online scholing komen verschillende onderwerpen aan bod zoals het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de implementatie van een nieuw vaccin, zoals recentelijk tegen het rotavirus. Bekijk en volg alle e-learnings hier.

In gesprek met ouders over vaccineren

Binnen de opleiding arts maatschappij + gezondheid met het profiel jeugdarts wordt standaard aandacht besteed aan vaccineren. Docenten vanuit het RIVM geven binnen deze opleiding twee dagdelen onderwijs over het RVP met de meest recente inzichten.

Daarnaast krijgen aios bij de NSPOH meerdere dagen onderwijs over hoe ze het gesprek met ouders aan kunnen gaan. Ze leren daar bijvoorbeeld om niet te overtuigen of te dwingen, maar om open en verhelderende vragen te stellen en door te vragen. Op die manier onderzoeken zij waar eventuele weerstand op gebaseerd is en bespreken ze vragen en twijfels.