Ga naar de inhoud

Persoons- en ziektegebonden factoren geassocieerd met de verzuimduur na COVID-19

Over dit artikel

Een cross-sectionele studie naar de samenhang tussen persoons- en ziektegebonden factoren en de verzuimduur bij werknemers die ziek zijn door COVID-19, met als doel betere inschatting van het hersteltraject.

Samenvatting

Doel: Welke factoren zijn geassocieerd met de tijd tot volledig herstel bij werknemers die verzuimen door een COVID-19-infectie?

Methode: In een cross-sectioneel onderzoek zijn 349 werknemers geïncludeerd die waren ziekgemeld in verband met COVID-19. Zij vulden eenmalig een vragenlijst in over persoons- en ziektegebonden factoren en verzuim. Associaties met de verzuimduur zijn geanalyseerd met univariate en multivariate Cox-regressieanalyses. Een hazard ratio (HR) <1 duidt op een kleinere kans op herstel, ofwel een langere verzuimduur.

Resultaten: Van de persoonsgebonden factoren zijn mannelijk geslacht, overgewicht en roken geassocieerd met langere verzuimduur. Van de ziektegebonden factoren zijn vermoeidheid, spierpijn, kortademigheid, gastro-intes- tinale klachten, reuk- en/of smaakverlies en ziekenhuisopname geassocieerd met een langere verzuimduur. Bij multivariate analyse blijken kortademigheid en roken de belangrijkste voorspellers van lang verzuim met COVID-19.

Conclusie: Geadviseerd wordt dat bedrijfsartsen in de anamnese kortademigheid en rookgedrag uitvragen en daarnaast aandacht besteden aan vermoeidheid, spierpijn, gastro-intestinale klachten, reuk- en/of smaakverlies en ziekenhuisopname om de verzuimduur bij COVID-19 in te schatten.

Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2021; 29 (6-7): 18–23.

Bekijk ook

Persoonlijke gezondheidsmonitoring in de krijgsmacht – het verkennen van de ethische dimensie

Dave Bovens - PH221

Wetenschappelijke publicatie

Een casestudy in de Nederlandse krijgsmacht tijdens de COVID-19-pandemie Samenvatting Achtergrond Persoonlijke gezondheidsmonitoring (PGM) ontwikkelt zich snel in verschillende contexten,...

De impact van rookstatus op maternale en neonatale gezondheidsuitkomsten

Eva Timmermans - PH249

Wetenschappelijke publicatie

Vragenlijstonderzoek naar de impact van het gebruik van een elektronische sigaret(dampen) tijdens de zwangerschap op maternale en neonatale uitkomsten. Samenvatting...

Duurbeperking bij chronische moeheid

Lysbeth Kuipers - OH181

Wetenschappelijke publicatie

Met deze studie werd middels dossieronderzoek van 78 WIA-dossiers onderzocht hoe verzekeringsartsen duurbeperkingen onderbouwen bij chronische moeheid zonder medisch substraat....