Ga naar de inhoud

Percepties over vaccinatiepijn

Over dit artikel

Een systematisch literatuuronderzoek naar de percepties van kinderen, ouders en professionals over vaccinatiepijn bij kinderen en het gebruik van pijnreducerende interventies.

Samenvatting

Inleiding: Het gebruik van pijnreducerende interventies bij kinderen kan vaccinatietwijfel verminderen. De percepties van kinderen, ouders en professionals over vaccinatiepijn van kinderen beïnvloeden hun gebruik van pijnreducerende interventies. Een overzicht van deze percepties ontbreekt.

Methode: We voerden een literatuuronderzoek uit volgens de PRISMA-richtlijnen en includeerden Engels- en Nederlandstalige onderzoeken uitgevoerd in hooginkomenslanden en gepubliceerd vanaf 2010 tot juni 2022, gericht op kinderen tot 18 jaar, ouders en professionals die kinderen vaccineren en op vaccinaties die onderdeel uitmaakten van nationale vaccinatieprogramma’s.

Resultaten: We includeerden elf originele empirische onderzoeken. Kinderen vinden vaccinaties pijnlijk en maken zich zorgen over de pijn. Ouders en professionals zien vaccinatiepijn als noodzakelijk kwaad zonder blijvende gevolgen, al maken veel ouders zich wel zorgen over de pijn. Na scholing over vaccinatiepijn zien professionals vaccinatiepijn minder als onvermijdelijk onderdeel van de procedure en erkennen ze meer de mogelijke negatieve effecten van vaccinatiepijn.

Conclusie: Percepties van kinderen, ouders en professionals over vaccinatiepijn bij kinderen verschillen. Kinderen vinden vaccinaties pijnlijk en maken zich meer zorgen dan ouders en professionals. Het samen beslissen over pijnreducerende interventies kunnen we bevorderen door professionals te scholen en tools te gebruiken.

Het artikel is verschenen in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg 2022; 54: 114-119.

Bekijk ook

Symposium Onderzoek OH – februari 2022

Netal Vegada, Cathrien Jacobi

Symposiumverslag

Op 14 februari presenteerden elf aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde de voorlopige bevindingen van hun onderzoek in het kader van hun...

Oral Health Disparities in the Royal Netherlands Armed Forces

Nanda van de Kraats - van Klink PH098

Met deze cross-sectionele studie is onderzocht hoe rang en andere factoren samenhangen met mondgezondheid binnen de Koninklijke Landmacht Abstract IntroductionIn...

Militaire oorlogsjournalisten; een vergeten groep?

Ryan Abdoelkarim - OH206

Wetenschappelijke publicatie

Onderzoek middels vragenlijsten onder Combat Mediateams naar de belastende en beschermende factoren voor de gezondheid. Samenvatting Doel: Combat mediateams (CMT)...