Ga naar de inhoud

Digitale-mediagebruik en slaap bij jongeren

Over dit artikel

Een dwarsdoorsnede-onderzoek naar de relatie tussen ouderlijke regels over digitale-mediagebruik en de slaap van Nederlandse jongeren, gebaseerd op data uit de ABCD-studie.

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of het stellen van regels door ouders over de hoeveelheid digitale-mediagebruik geassocieerd is met de slaap van Nederlandse jongeren, en of dit indirect komt door daadwerkelijk minder gebruik van digitale media.

Opzet

Dwarsdoorsnede-onderzoek

Methode

In 2019 hebben jongeren en ouders van de ‘Amsterdam born children and their development’(ABCD)-studie vragenlijsten ingevuld rond de leeftijd van 15-16 jaar (n = 1369; 56% meisjes). Ouders en jongeren rapporteerden of er thuis regels golden omtrent de hoeveelheid digitale-mediagebruik. Jongeren rapporteerden tevens hun dagelijkse hoeveelheid digitale-mediagebruik, slaapduur, bedtijd en slaapkwaliteit volgens de ‘Pittsburgh sleep quality index’ (PSQI). Met multivariabele regressie-analyse onderzochten we de associatie tussen regels in huis en de slaapduur, bedtijd en slaapkwaliteit van jongeren. Ook keken we met mediatie-analyse of de regels in huis ook indirect geassocieerd waren met de slaap door de invloed op de hoeveelheid digitale-mediagebruik.

Resultaten

Het stellen van regels omtrent digitale-mediagebruik was gerelateerd aan slaapduur; jongeren sliepen gemiddeld 6,8 minuten langer (95%-BI: 0,1-13,5) bij ‘inconsistent ervaren regels’ en 18,5 minuten langer (95%-BI: 9,2-27,8) bij ‘consistent aanwezige regels’ dan in gezinnen zonder regels. Ook was het stellen van regels gerelateerd aan bedtijd; jongeren sliepen gemiddeld 10 minuten vroeger (95%-BI: -17 – -4) bij inconsistent ervaren regels en 29 minuten vroeger (95%-BI:-38 – -2) bij consistent aanwezige regels. Het stellen van regels was niet direct geassocieerd met slaapkwaliteit. Indirect waren regels in huis geassocieerd met een langere slaapduur, vroegere bedtijd én betere slaapkwaliteit door een daadwerkelijke vermindering van het dagelijkse digitale-mediagebruik.

Conclusie

Het stellen van regels door ouders over de hoeveelheid digitale-mediagebruik is geassocieerd met een betere slaap van jongeren. Dit wordt deels verklaard door een daadwerkelijke vermindering van het digitale-mediagebruik.

Het artikel is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2022;166:D6618.

Bekijk ook

Beoordelen van arbeidsongeschiktheidsclaims via fysiek spreekuur vs. telefonisch spreekuur

Olga Kimel - OH 226

Wetenschappelijke publicatie

Retrospectief dossieronderzoek naar verschil in beoordeling (totale FML score) bij een fysiek spreekuur t.o.v. een telefonisch spreekuur bij cliënten met...

Hoogbegaafden bij de verzekeringsarts

Anne van Overbeek - OH197

Wetenschappelijke publicatie

Een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van hoogbegaafden met (verzekerings)artsen van het UWV, gebaseerd op een online vragenlijst en verdiepende...

Wanneer verricht de verzekeringsarts lichamelijk onderzoek bij een cliënt?

Joy van den Berg - OH158

Wetenschappelijke publicatie

Middels deze kwalitatieve studie zijn de overwegingen van verzekeringsartsen om wel of geen lichamelijk onderzoek te verrichten tijdens beoordelingen onderzocht...