030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – Balans voor de aios tijdens de tropenjaren

Datum: 5 sep '23

In het kort

Veel aios hebben tijdens de opleiding een jong gezin of verwachten een kind. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Wil je leren hoe je als praktijkopleider de aios helpt zoeken naar balans tijdens de tropenjaren? Volg dan deze eendaagse didactische scholing Balans voor de aios tijdens de tropenjaren.

Wat je leert

Wat kun je als praktijkopleider doen?

Veel artsen vinden het een uitdaging om werk en gezin op een fijne manier te combineren. Veel aios worden zwanger tijdens de opleiding of hebben een jong gezin. Tijdens deze tropenjaren wordt er veel gevraagd; thuis, op het werk en vanuit de opleiding. Aios ervaren vaak een hoge werkdruk, stress en burn-outklachten.

Wat kun je als praktijkopleider doen in het begeleiden van aios in deze drukke levensfase? Tijdens deze dag gaan we dieper in op hoe je in gesprek gaat en blijft met je aios over balans, energiegevers en energienemers. Een onderdeel hiervan is om je bewust te worden van je voorbeeldfunctie en hoe jij zelf omgaat met balans. Daarnaast staan we stil bij het belang van de eerste 1000 dagen, wet- en regelgeving, jouw rol als praktijkopleider en ook de grenzen hiervan.

Het is een actieve onderwijsdag met discussie, kennisoverdracht, oefening, casuïstiek en zelfreflectie.

Na afloop van deze module:

 • kun je verschillende methoden om in te checken met je aios inzetten.
 • ben je je bewust van je eigen voorbeeldgedrag.
 • heb je meer kennis opgedaan over (het belang van) de eerste 1000 dagen en een gezonde start.
 • ben je op de hoogte van de rechten van artsen op de werkvloer tijdens en na de zwangerschap (inclusief partner).
 • kun je het gesprek aangaan met aios over het zoeken naar balans, energiegevers en energienemers.
 • heb je geoefend met je coachende rol als praktijkopleider en ben je je bewust van de grenzen van deze rol.
 • ken je de mogelijkheden van keuzeonderwijs en coaching waar je de aios naar kan verwijzen.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? Naar verwachting geldt ook in 2024 dat SOGEON betaalt voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G in september 2024 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door dr. Sanne de Laat. Zij is arts maatschappij + gezondheid en praktijkopleider bij de GGD Hart voor Brabant. Ze werkt als jeugdarts en beleidsadviseur met extra aandacht voor de eerste 1000 dagen en Kansrijke Start. Ook coacht ze artsen tijdens de zwangerschap en in de periode daarna met jonge kinderen.
Sanne heeft drie kinderen en verwacht in oktober 2023 een vierde. Het zoeken naar balans tijdens de tropenjaren is ook haar niet vreemd.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Didactische terugkomdag – Praktijkopleiders ITM

Datum: 8 jun '23

In het kort

De meeste aios doorlopen hun opleiding succesvol. Echter, het kan voorkomen dat een aios tegen zaken aanloopt, waarbij mogelijk stagnatie van de opleiding optreedt. In dergelijke gevallen, waarbij vragen spelen over de geschiktheid voor de opleiding van de aios, kan een geïntensiveerd begeleidingstraject (GBT) ingezet worden.

Wat je leert

Geïntensiveerd begeleidingstraject (GBT)

Dit GBT-traject dient als hulpmiddel om de aios over de streep van de opleiding te trekken. Wat houdt het GBT-traject precies in? Hoe herken je signalen als praktijkopleider? Wanneer zet je het in? En waar moet je dan allemaal aan denken? Dit zijn relevante vragen die we tijdens de terugkomdag bespreken.

Na afloop van deze module:

 • ben je bekend met de infographic ‘geïntensiveerd begeleidingstraject bij de NSPOH’.
 • weet je wat argumenten zijn om een GBT-traject in te zetten.
 • ben je je bewust van wat nodig is als professional om een GBT-traject te begeleiden.

Voor wie

Praktijkopleiders van aios infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding en medische milieukunde (ITM).

Docenten

Opleiders NSPOH van de opleiding ITM, Kyra Maetzdorf, Ingrid Snijdewind en Ans van Lier.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Didactische scholing – De MBTI als hulpmiddel in de begeleiding

Datum: 3 mei '23

In het kort

Testen zijn er in allerlei soorten en maten. De MBTI (Myers Briggs Type Indicator) kan jou helpen om onderlinge verschillen in samenwerking en communicatie te begrijpen. Wil je inzicht in voorkeursgedrag van jou en je aios en weten en hoe de verschillende stijlen op elkaar in kunnen werken? Volg dan deze didactische scholing De MBTI als hulpmiddel in de begeleiding.

Wat je leert

Gebruik de MBTI om je aios nog beter te begeleiden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Deze telt mee als een dag erkende didactische scholing voor praktijkopleiders.

Je maakt op deze dag kennis met de MBTI. Deze manier van kijken is gebaseerd op de karaktertypologieën volgens Jung. Meer dan 50 jaar onderzoek en ontwikkeling hebben meegewerkt aan de betrouwbaarheid en validiteit van dit instrument. De Indicator beoordeelt niet maar ordent je voorkeursstijl en geeft een richting voor je vanzelfsprekende kwaliteiten en valkuilen. Het geeft inzicht in jezelf en geeft mensen de ruimte hun onderlinge verschillen beter te begrijpen. Vanzelfsprekend gaat het ook om de wijze waarop verschillende stijlen op elkaar in kunnen werken. We werken toe naar antwoorden op de vraag: hoe kan ik deze informatie gebruiken om mijn aios nog beter te begeleiden?

Je vult vooraf de MBTI-vragenlijst in.

Na afloop van deze eendaagse module:

 • ben je je bewust van een aantal kwaliteiten en valkuilen van zowel jezelf als je aios.
 • heb je je inzicht in de effecten van (eigen) gedrag vergroot.
 • ben je je bewust van het verschil tussen inhoud en proces in de communicatie.
 • beschik je over handvatten voor het begeleiden van je aios en heb je hiermee geoefend.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Kathinka Fortuin, facilitator in organisatie- en persoonlijke ontwikkeling en sinds 1989 oprichter/ eigenaar van Bureau Liedeweijde.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? SOGEON betaalt dan dit jaar voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 20 september 2023 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Praktijkopleiderscholing beheer sturing en verbetering

Datum: 4 apr '23

In het kort

Publieke, private en professionele governancesystemen…. Het staat centraal in de module Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid: één van de grote modules van de opleiding arts Maatschappij + Gezondheid 2e fase. Maar wat houdt governance ook al weer in, en wat moet je als praktijkopleider van een aios 2e fase hierover weten? Hoe help je de aios een goed onderwerp voor deze module te kiezen? En hoe kun je als praktijkopleider je aios begeleiden bij het stellen van een goede sturingsvraag?

Wat je leert

De highlights van deze module en de rol van de praktijkopleider

Tijdens deze scholingsdag komen bovenstaande vragen aan bod.

 • Governance in de publieke gezondheidszorg: welke governancesystemen kennen we en hoe beïnvloeden de verschillende kenmerken van deze systemen onze mogelijkheden om te sturen in de publieke gezondheidszorg?
 • Hoe gaat mijn aios aan de slag in de module Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid? Wat is een passende sturingsvraag?
 • Verder vragen we je om vóóraf de studiehandleiding van de module Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid zorgvuldig door te lezen. Hierin komt onder andere aan bod hoe je een geschikt onderwerp voor de moduleopdracht kunt kiezen; een taak die gezamenlijk aan aios én praktijkopleider is toevertrouwd.

We wisselen ervaringen uit en discussiëren over hoe je je aios kunt helpen de theorie over governance toe te passen in de praktijk. In de middag oefenen we zelf met de materie en staan we stil bij hoe je je aios kunt ondersteunen bij deze module. Ook hier is er ruime gelegenheid om eigen casuïstiek in te brengen, uit te wisselen en te reflecteren op je rol als praktijkopleider bij de begeleiding van jouw aios.

Deze bijscholing telt mee als erkende didactische scholing voor praktijkopleiders.

Na afloop van deze module:

 • heb je je kennis over governance in de publieke gezondheid opgefrist.
 • kun je met meer kennis en ervaring van de inhoud van de module Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid je aios M+G-2e fase beter begeleiden.
 • heb je ervaren hoe het is om theorie uit de module Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid toe te passen in de praktijk.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios M+G 2e fase, of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios M+G 2e fase onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 2e fase? SOGEON betaalt dan dit jaar voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 20 september 2023 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Docenten

 • Dr. Thomas Plochg, directeur NPHF Federatie voor gezondheid.
 • Anja Koornstra, opleider MPH en moduledocent Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid.
 • Inge Douwes, opleidingsmanager MPH en moduledocent Beheer, sturing en verbetering in de publieke gezondheid.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Didactische scholing – One Minute Coaching, de verdieping

Datum: 21 dec '22

In het kort

Fris je kennis op hoe je door middel van One Minute Coaching je aios kort en krachtig kunt begeleiden met korte interventies. Ga op zoek naar welke interventie jij wanneer inzet, welke mogelijkheden je nog meer hebt en oefen je vaardigheden met een acteur.

Wat je leert

De korte interventies van One Minute Coaching: complimenteren, inspireren, confronteren en provoceren, zijn heel effectief om de juiste invloed te hebben in je contact met je aios, maar ook om jezelf te “beschermen” niet altijd in de hulpstand te schieten bij een vraag van je aios. Gebruik je eigen talenten en die van je aios om tot een goede samenwerking en begeleiding te komen.  Deze module begint met een dagdeel afstandsonderwijs waarin je weer scherp krijgt hoe deze interventies werken. Dit eerste dagdeel biedt ook de mogelijkheid om uit te wisselen of je hier al ervaring mee hebt opgedaan en hoe jij en je aios dat ervaren hebben. Je krijgt een opdracht mee die voor jou zinvol is.

Het tweede dagdeel vindt op een latere datum plaats en is op locatie. Je kunt op basis van je opdracht je eigen casuïstiek oefenen met een acteur. Daarnaast wordt er verdieping gegeven in alle vier de interventies en wanneer je deze wel/niet inzet.

Na afloop van deze module:

 • Ben je voldoende vaardig om een of meer One Minute Coaching interventies in te zetten die voor jou en je aios bruikbaar en relevant zijn.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Harm van Kuijk, trainer One Minute Coaching en Lieke de Bruin, acteur One Minute Coaching.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

NB Deze dag bouwt voort op eerder onderwijs over One Minute Coaching. We gaan er daarom vanuit dat je een dagdeel over One Minute Coaching hebt gevolgd hebt als je je inschrijft voor deze dag. Twijfel je hierover? Check dan svp bij de NSPOH contactpersoon.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? SOGEON betaalt voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 20 september 2023 plus voor één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 20 dec '22

Nieuwjaarsgeschenk

Speciaal voor deelnemers, alumni, medewerkers en relaties organiseert de NSPOH op 10 januari 2023 een gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen ter ere van het twintig jarig bestaan van de NSPOH. In twintig jaar tijd is er ontzettend veel veranderd op de werkvloer. Van fulltime naar parttime werken, van diversiteit naar inclusiviteit, van een profit en power mentaliteit naar purpose en pleasure. De creatieve, innovatieve en frisse blik van jong zorgt samen met de kennis, kunde en ervaring van de oudere garde dat je bij de tijd kan blijven en je zelf kan blijven vernieuwen. Met haar flair, speelsheid en humor neemt Kim je moeiteloos mee in haar verhaal. Het wordt interactieve sessie waarin ze jullie meeneemt in de wereld van verschillende generaties en de mogelijkheden om elkaar te versterken. Wees erbij.

Inschrijving

Klik op inschrijven om je op te geven voor dit webinar. Ben je al bekend bij ons? Dan kan je inloggen met je bestaande account. Nieuwe deelnemer? Dan kun je een nieuwe account aanmaken (let op dat je het hele inschrijfproces doorloopt). Je ontvangt een bevestigingsmail van je inschrijving.

De zoomlink en toegang tot het webinar vind je in jouw agenda van MijnNSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Schrijf je in!

Veel plezier met je nieuwjaarsgeschenk!

Didactische scholing – Intervisie met nieuw elan

Datum: 21 nov '22

In het kort

Je neemt als praktijkopleider deel aan een intervisiegroep. Misschien vraag je je af: “Zouden we hier niet meer uit kunnen halen?” Soms wordt de intervisie een sleur of ervaar je de bijeenkomsten als een verplicht nummer. Hoe kun je dit voorkomen? Of hoe keer je het tij zonder de sfeer te bederven? Je leert het tijdens deze eendaagse didactische scholing.

Wat je leert

Intervisie

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In een lopende intervisiegroep is het van belang dat je het proces bewaakt en aandacht hebt voor het evenwicht in de groep. Wat doe je als sommige deelnemers meer aan bod komen dan andere? Hoe ga je om met voorzitterschap? Hoe introduceer je een nieuwe deelnemer? Welke valkuilen of struikelblokken kom je zoal tegen en hoe ga je daar mee om?

Tijdens deze dag leer je hoe je intervisie leuk, leerzaam en verrijkend houdt. Daarbij gaan we uit van de ervaringen van jou en de andere deelnemers. Je leert hoe je evalueert en tot goede afspraken komt waaraan iedereen zich houdt. Je verdiept je in verschillende intervisiemethoden en maakt kennis met minder gebruikelijke werkwijzen. We besteden ook aandacht aan het leren van successen. Vooraf kun je ervaringen en leervragen aangeven, zodat de trainer daar dieper op kan ingaan.

Discussie, oefeningen en groepswerk worden afgewisseld. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Na afloop van deze eendaagse didactische scholing kun je uitleggen:

 • wat het belang is van intervisie in de ontwikkeling van professionals.
 • wat de aandachtspunten zijn bij het blijvend fris houden van een intervisiegroep.
 • hoe je een zinvolle tussentijdse evaluatie opzet.
 • wat de valkuilen en struikelblokken zijn bij intervisie.
 • hoe je vanuit de kennis daarover komt tot prettigere en betere samenwerking in de intervisiegroep.
 • hoe je kunt variëren met de verschillende rollen binnen een intervisiegroep.

En na afloop heb je kennis gemaakt met voor jou relatief onbekende intervisiemethoden en het geleerde in praktijk gebracht in een intervisiesessie met een heterogene groep van praktijkopleiders.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. H.A.L. (Heleen) van der Straaten, coach en consultant.

Voor wie

Voor praktijkopleiders van een aios SG die de basisscholing voor praktijkopleiders hebben gevolgd en voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios SG onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

NB deze dag didactische scholing vervangt de eerdere scholingen ‘Didactische scholing – Een intervisiegroep opzetten als praktijkopleider’ en ‘Didactische scholing – verdiep je intervisie’. Deze dag overlapt qua inhoud met deze dagen.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? SOGEON betaalt voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 20 september 2023 plus voor één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Didactische scholing – Help je aios EBM en onderzoek

Datum: 21 nov '22

In het kort

Een kritische en onderzoekende houding ten aanzien van kennis is belangrijk voor verdere ontwikkeling van het vakgebied. Aios worden hier in de opleiding toe uitgedaagd tijdens de module Evidence based medicine (EBM), waar ze een Critical Appraisal of a Topic (CAT) uitwerken en tijdens het onderzoekstraject. Wil jij weten hoe jij je aios daarbij optimaal kunt stimuleren en begeleiden? Volg dan deze didactische scholing.

Wat je leert

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Deze telt mee als een dag erkende didactische scholing voor praktijkopleiders.

In deze scholing nemen we je in vogelvlucht mee door de module EBM en het traject onderzoeksscholing. Bij beide modules zijn er overeenkomstige momenten waarop jij als praktijkbegeleider een belangrijke bron van feedback bent. Denk aan het meedenken over hoe praktijkrelevant een onderzoeksvraag is, en het terugvertalen van de gevonden uitkomsten naar de praktijk. Maar ook tijdens andere fases is er een rol voor de praktijkopleiders. Tijdens deze dag ligt de focus op jouw rol als praktijkbegeleider en gaan we met voorbeelden aan de slag.

Na afloop van deze eendaagse module:

 • heb je je kennis over de stappen van een CAT opgefrist.
 • heb je inzicht in het verloop van het onderzoekstraject van je aios.
 • weet je hoe en op welke momenten jij als praktijkleider  juist een rol kunt spelen in het proces dat de aios doorloopt bij deze modules EBM en onderzoek.

Voor wie

Voor praktijkopleiders van een aios SG die de basisscholing voor praktijkopleiders hebben gevolgd en voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios SG onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

NB Heb je eerder de dag ‘Didactische scholing – bevorder evidence based sociale geneeskunde‘ of de dag ‘Didactische scholing – ondersteunen van onderzoek’ gevolgd? Deze dag overlapt qua inhoud met deze dagen en we raden je aan dan een andere dag Didactische scholing te volgen.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? SOGEON betaalt voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 20 september 2023 plus voor één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door A. (Angarath) van der Zee, opleider/adviseur NSPOH.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Didactische scholing – onderhandelen

Datum: 10 okt '22

In het kort

Leer meer over onderhandelen, gericht op de praktijkopleider – aios context.

Wat je leert

Op deze dag komen kort de algemene principes van positioneel en win-win onderhandelen aan bod. We gaan met name dieper in op het scheiden van mensen en problemen, wederzijdse belangen, het stellen van grenzen enerzijds en het toegeven of loslaten anderzijds, de wijze van communicatie en het komen tot consensus over oplossingen in de specifieke praktijkopleider-aois context. Vervolgens presenteren we rondom al deze principes oefeningen, die aansluiten op de praktijk van je eigen context in je organisatie en als opleider met een aios.

Aan het eind van deze dag

 • kun je de noodzaak van genoemde principes herkennen.
 • kun je de principes toepassen.

Docent

N.J.Th. (Col) Prevoo.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? SOGEON betaalt dan dit jaar voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G op 21 september 2022 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Praktijkopleidersbijeenkomst BG + intervisie

Datum: 10 okt '22

In het kort

De rol van praktijkopleider van onze aios is erg belangrijk. Hoe bepaal je samen met je aios of het gewenste bekwaamheidsniveau is behaald?

Door middel van casuïstiek zoeken we met elkaar een werkwijze en kun je als praktijkopleider bepalen wat het beste bij jouw aios past.

Deze bijeenkomst met een plenair (informatief) gedeelte, maaltijd en intervisie biedt je daarbij ondersteuning.

Docent

Ralph Hackmann.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers deze module met een 8,5.

Rooster

Je kunt kiezen uit twee verschillende data, zie het rooster hieronder.

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.