030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18 Print

In het kort

De jeugdarts ziet alle kinderen gedurende hun ontwikkeling en heeft een cruciale rol in het tijdig opsporen en signaleren van eventuele afwijkingen of andere factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van de jeugdige. Heb jij affiniteit met deze doelgroep of wil je weten of het beroep van jeugdarts bij jou past? Doe dan de geaccrediteerde Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18 jaar! In deze module leer je de basiskennis en -vaardigheden die je nodig hebt om een start te maken in het brede en interessante werkveld van de jeugdarts.

Wat je leert

Basiskennis voor de startende jeugdarts

De introductiecursus JGZ 0-18 jaar heeft over het algemeen twee doelgroepen: de cursus is erop gericht jeugdartsen (niet in opleiding) te ondersteunen in het inwerktraject en om artsen (bijv. basisartsen, huisartsen, klinisch specialisten) kennis te laten maken met het werkveld van de jeugdarts. Afhankelijk van tot welke doelgroep je behoort, ben je al dan niet werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. Volg je alleen de cursus, dan ontvang je een B-certificaat. Word je tevens gedurende een periode begeleid door een praktijkbegeleider binnen jouw organisatie, dan ontvang je aan het einde een A-certificaat.

Tijdens de module verdiep je je in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind. Je verwerft basiskennis om de taken van een startende jeugdarts uit te kunnen voeren binnen een jeugdgezondheidszorgorganisatie.

In deze introductiecursus komen diverse onderwerpen aan bod waarmee een jeugdarts geregeld in aanraking komt, of taken die een jeugdarts aan het begin van zijn/haar carrière (grotendeels) zelfstandig uitvoert. Hierbij kun je denken aan overgewicht, veelvoorkomende psychosociale problematiek, kindermishandeling, opvoedondersteuning en huid- en hart afwijkingen en het uitvoeren van zintuigscreening en ontwikkelingsonderzoek. Binnen deze kennismaking met het werk(veld) van de jeugdarts, wordt tevens aandacht besteed aan het verwerven van communicatievaardigheden.

Na afloop van deze zesdaagse Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0 – 18 jaar:

  • kun je lege artis screenings en onderzoeken uitvoeren als startende jeugdarts
  • ken je de meest gebruikte richtlijnen in de JGZ
  • ken je veel voorkomende thema’s binnen het werk van de jeugdarts.

De leerstof maak je je eigen door middel van opdrachten, literatuur en een actieve inbreng tijdens het onderwijs.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren jeugdartsen binnen de JGZ 0-18 jaar.

Voor wie

Deze module is met name geschikt voor basisartsen die starten met werken in de jeugdgezondheidszorg. Ook huisartsen, kinderartsen (in opleiding) en artsen die geïnteresseerd zijn in of tijdelijk werken binnen de jeugdgezondheidszorg, zijn welkom.

Voor startende jeugdverpleegkundigen, die in een inwerk- of omscholingsperiode beter beslagen ten ijs willen komen, bieden we de module Verpleegkundigen maken kennis met de JGZ.

Toelatingseisen

Diploma basisarts.

Om in aanmerking te komen voor een A-certificaat is het noodzakelijk dat je een aanstelling hebt van minimaal 16 uur per week, alle onderwijsdagen volgt en de bijbehorende opdrachten afrondt binnen de daarvoor vastgestelde tijd.

Om in aanmerking te komen voor een B-certificaat volg je alle onderwijsdagen en rond je de bijbehorende opdracht af binnen de daarvoor gestelde tijd (aanstelling in de praktijk is in dit geval niet nodig).

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,5.

Faiez Joemmanbaks

Jeugdarts CJG Den Haag, locatie Segbroek

“De Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18 is heel praktijkgericht. Een mooi voorbeeld hiervan is het onderwijs over de visus. De optometrist gaf hele praktische tips en trucs voor het omgaan met baby’s en peuters. Die konden we dan op elkaar oefenen. Niet alleen was dat leuk om te doen maar ook heel nuttig. Ik vond het dan ook jammer dat ik dat, als arts in de 4-12, niet direct de dag erna in de praktijk kon brengen.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.