030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Pluis niet Pluis – medisch screenen in de frontoffice van de JGZ

De wereld van ‘Zorg voor Jeugd’ verandert: het speelveld is breder geworden dan alleen de JGZ; verpleegkundigen krijgen steeds meer een rol aan de voorkant, als eerste aanspreekpunt bij iedere vraag over opgroeien en opvoeden die ouders (en jongeren) hebben; artsen daarentegen worden vooral ingezet zodra er echt iets aan de hand lijkt te zijn. Om daarop in te spelen ontwikkelde de NSPOH in samenwerking met uitvoerende JGZ-organisaties de training “Pluis – niet pluis” waarin verpleegkundigen de vaardigheden aanleren om alle consulten uit te voeren bij gezonde kinderen, inclusief delen van het lichamelijk onderzoek. Artsen worden ‘getraind om te trainen’, zij leiden de verpleegkundige binnen hun team in de praktijk op.

Logos - Pluis Niet Pluis - NSPOH

Deze werkwijze wordt al toegepast bij: VGGM, Yunio, Icare, CJG Capelle aan de IJssel, Gemeente Utrecht en de Zorggroep Oude en nieuwe land.

Cathy Geuzendam over Pluis niet Pluis - NSPOHCathy Geuzendam, senior beleidsmedewerker JGZ

Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

Deskundig, goed bereikbaar en snel

“Binnen onze jeugdgezondheidszorg aan 0-4 jarigen worden taken van de jeugdarts naar de jeugdverpleegkundige herschikt. De NSPOH speelt daarbij een belangrijke rol met de incompany scholing ‘Pluis niet pluis’ waarmee we onze jeugdverpleegkundigen toerusten voor nieuwe taken en verantwoordelijkheden. De samenwerking met de NSPOH ervaar ik als prettig. Door hun ervaring met opleiden, en natuurlijk de scholing ‘Pluis niet pluis’ bij andere JGZ-organisaties, denken ze goed met ons mee en adviseren ze, gevraagd en ook ongevraagd. Dat was heel welkom bij het opzetten en finetunen van de opleiding. De vaste contactpersoon was goed bereikbaar, deskundig en snel. En het belangrijkste, het leidde tot scholing die weliswaar als intensief, maar vooral als erg verrijkend werd ervaren. Onze jeugdverpleegkundigen gaan met vertrouwen ‘taakherschikt’ werken. Niet alleen zij, maar ook de jeugdartsen die tijdens de opleiding als praktijkopleider fungeerden.”

Contact

Wil je er meer over weten?  Stuur een e-mail naar pluis@nspoh.nl.

Heb je een andere vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!