030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Pluis niet Pluis – medisch screenen in de frontoffice van de JGZ

De wereld van ‘Zorg voor Jeugd’ verandert: het speelveld is breder geworden dan alleen de JGZ; verpleegkundigen krijgen steeds meer een rol aan de voorkant, als eerste aanspreekpunt bij iedere vraag over opgroeien en opvoeden die ouders (en jongeren) hebben; artsen daarentegen worden vooral ingezet zodra er echt iets aan de hand lijkt te zijn. Om daarop in te spelen ontwikkelde de NSPOH in samenwerking met uitvoerende JGZ-organisaties de training “Pluis – niet pluis” waarin verpleegkundigen de vaardigheden aanleren om alle consulten uit te voeren bij gezonde kinderen, inclusief delen van het lichamelijk onderzoek. Artsen worden ‘getraind om te trainen’, zij leiden de verpleegkundige binnen hun team in de praktijk op.

Deze werkwijze wordt al toegepast bij: VGGM, Yunio, Icare, CJG Capelle aan den IJssel, Vérian, Thuiszorg West Brabant en Gemeente Utrecht.

Eveline Kok en Yvonne Olsthoorn

GGD Amsterdam

Pluis-niet pluis-training helemaal ingeburgerd bij GGD Amsterdam

Het nieuwe landelijke professionele kader voor de Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4-jarigen brengt een taakherschikking van jeugdarts naar jeugdverpleegkundige met zich mee. Verpleegkundigen krijgen steeds meer een rol aan de voorkant, als eerste aanspreekpunt voor ouders. Artsen worden vooral ingezet wanneer er echt iets aan de hand lijkt te zijn met een kind. Dit heeft impact op de samenwerking tussen jeugdarts en jeugdverpleegkundige. De ‘Pluis-niet pluis’-training van de NSPOH, een incompany traject, ondersteunt hierbij. Bij GGD Amsterdam is deze scholing inmiddels al helemaal ingeburgerd. Eveline Kok en Yvonne Olsthoorn van GGD Amsterdam vertellen er in een interview meer over.

Lees het hele interview!

Contact

Wil je er meer over weten?  Stuur een e-mail naar pluis@nspoh.nl.

Heb je een andere vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!