030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Ethiek in de publieke gezondheidszorg Print

In het kort

Werk jij als professional in de public health? Dan kom je vast geregeld situatie tegen waarin morele vraagstukken spelen. Wil jij meer leren over zorgethiek? Wil je praktische handvatten om morele afwegingen te kunnen maken? Wil je leren hoe je beleid en ethiek in de publieke gezondheidszorg combineert? Volg dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Ontwikkel je eigen moraal perspectief

De module is een onderdeel van de profielopleidingen Beleid en advies & Sociaal medische indicatiestelling en advisering. Je kunt de module ook volgen als open bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Ethiek speelt een belangrijke rol binnen de publieke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van (gezondheids-)beleid en bij keuzes voor specifieke interventies. Door je te verdiepen in ethiek in de publieke gezondheidszorg, ontwikkel je je eigen moreel perspectief. Dat helpt je om jouw professioneel handelen moreel te verantwoorden.

In deze tweedaagse module krijg je inzicht in de (inter-)nationale debatten over ethiek en public health. Na een verkenning van ethiek in de gezondheidszorg, focussen we op de directe werkomgeving. Je leert om aan de hand van de methode morele oordeelsvorming morele vraagstukken te bekijken en bespreken. Daarnaast komen morele ontwikkelingen van jezelf en je vakgebied aan bod. De leerstof wordt besproken via interactieve presentaties en inhoudelijke discussies, daarnaast ga je oefenen met de aangeboden theorie. Je kunt eigen praktijkervaringen inbrengen en oefenen aan de hand van opdrachten uit je eigen praktijk.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je een moreel perspectief op de publieke gezondheidszorg ontwikkeld;
  • heb je kennis gemaakt met maatgevende morele perspectieven van belangrijke moraal filosofen;
  • heb je kennis gemaakt met de methode morele oordeelsvorming;
  • kun je keuzes uit je eigen werkpraktijk op hun morele juistheid onderzoeken.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door

  • Peter van Hengel, longarts en afdelingshoofd, Flevoziekenhuis Almere. In het Leyenburgziekenhuis was Peter lid van de commissie ethisch beraad en werkte hij 12 jaar in een longartsenmaatschap in Assen. Daarnaast is hij trainer bij G&I Nederland.

Voor wie

Deelnemers aan de medische vervolgopleiding Maatschappij en gezondheid en professionals in de public health, beleidsmedewerkers en leidinggevenden die meer willen weten over ethiek in de publieke gezondheidszorg.

Toelatingseisen

Academische opleiding en enige werkervaring.

Praktische informatie

Mocht je accrediterende instelling er niet tussen staan en wil je wel graag punten voor jouw specialisme, neem dan minstens 6 weken voor de startdatum contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ervaringen

Wat deelnemers zeggen over deze module:

  • Belangrijk onderwerp om goed te bespreken.
  • Fijn om aan de hand van eigen dilemma’s aan de slag te gaan met morele besluitvorming. Fijn dat de docent flexibel was en er een dilemma goed is uitgewerkt gezamenlijk.
  • Enthousiaste en bevlogen docent, vertelt goed, staat open voor suggesties uit de groep.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.