030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Karien Wannée over Opleiding verpleegkundige Maatschappij & Gezondheid

“Enkele maanden na de start van mijn opleiding werd bij ‘mijn GGD’ de eerste COVID-19 patiënt bevestigd. Door de outbreak verschoof mijn rol als verpleegkundige infectieziekten meer naar implementatie van beleid en coördinatie van teams. Buiten de opleiding om vonden wij als deelnemers elkaar om elkaar te helpen. Mijn verpleegkundige bijdrage in het proces rondom de teststraat voor (zorg)medewerkers kon ik gebruiken als praktijkopdracht. Zo kon ik ondanks de crisistijd, toch verder met mijn Opleiding verpleegkundige Maatschappij & Gezondheid!”

Karien Wannée- de Smalen, Verpleegkundige M&G, GGD Hart voor Brabant, Team Infectieziekten

Lees Kariens complete blog: Praktijkopdracht in coronatijd.

Wianne Brandt over “Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus”

De verschillende onderwerpen in de stoomcursus lieten zien hoe moeilijk maar ook hoe belangrijk het is om niet uit te gaan van ‘one size fits all’. Het was daarmee een bevestiging dat de emancipatie van de uitvoering het verdient stevig doorgezet te worden. Dat lukt alleen met heldere beleidsuitgangspunten en gezamenlijke strategie, samen met onze partners zoals de gemeenten.”

Wianne Brandt, Veilig Thuis Kennemerland

Thieu Smeets over Stoomcursus, managers verkennen publieke gezondheidszorg

“Tijdens de Stoomcursus, managers verkennen publieke gezondheidszorg werd me echt duidelijk wat een breed veld de Publieke Gezondheidszorg beslaat. De combinatie van literatuur, publicaties, presentaties, verhalen uit de praktijk en dialoog zorgt voor een afwisselende manier van leren. Het gaf mij in korte tijd heel veel informatie, precies wat ik zocht.” Aldus deelnemer Thieu Smeets, directeur GGD Brabant-Zuidoost.

Thieu Smeets, directeur GGD Brabant-Zuidoost

Ronald Pit: “niets is wat het lijkt”

“Als verpleegkundige spoedeisende hulp zie ik veel slachtoffers van geweldsmisdrijven. Ik vond dat het proces om sporen veilig te stellen verbeterd kon worden. Door de Opleiding forensische verpleegkunde ben ik me er meer van bewust dat ik dit proces op de spoedeisende hulp zelf kan sturen en verbeteren. Daardoor is er bij de collega’s een grotere bewustwording gecreëerd en worden sporen nu beter veiliggesteld. Ook de mindset ten aanzien van signaleren van kindermishandeling is veel besproken bij de NSPOH. De uitspraak “niets is wat het lijkt” gebruik ik vaak om de artsen en verpleegkundigen bewust te maken van de signalen en bij twijfel verder te kijken. Is er sprake is van kindermishandeling, bijvoorbeeld bij verdachte fracturen?

Ik werk ik nu intensiever samen met de ketenpartners zoals Veilig Thuis en de Politie. Binnen de keten begrijpen we elkaars werkwijze en kunnen we beter op elkaar afstemmen. Van de kwaliteitsslag plukt iedereen de vruchten!”

Ronald Pit, verpleegkundige spoedeisende hulp, Dijklander Ziekenhuis Hoorn

Rob van der Linden over opleiding Forensische Verpleegkunde

“In mijn werk ben ik direct of indirect betrokken bij patiënten die verdachte, dader of slachtoffer kunnen zijn van [gewelds]misdrijven. Dat riep regelmatig vragen bij me op. Hoe kon ik dit zo objectief mogelijk signaleren en documenteren? Hoe werken AmbulanceZorg en de politie samen? En hoe handel ik in een medische situatie waarbij ook een forensisch onderzoek wordt opgestart?

Belangrijk voor mij was om kennis en kunde te verwerven over relevante wet- en regelgeving, ook vanwege de geziene en ongeziene raakvlakken met de forensische zorg. Gerichte expertise vond ik bij de NSPOH, goed bereikbaar in Utrecht. Vanaf de eerste dag van de opleiding forensische verpleegkunde kon ik de lesstof direct toepassen en vertalen in de praktijk en maakte ik een persoonlijke ontwikkeling door. Het leerklimaat is veilig met een zeer gemotiveerde en enthousiaste opleider die een programma met goede docenten samenstelde. Dit alles zorgt ervoor dat ik nog meer kan bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg. “

Rob van der Linden, Ambulanceverpleegkundige, AmbulanceZorg Zoetermeer

Jan Dirk van de Ven over “Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus”

“Ik kijk terug op boeiende avonden en discussies met een breed spectrum aan sprekers en onderwerpen, en een bont gezelschap in de ‘klas’. De module  Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus bood me overzicht en inzicht in de zorgwereld en publieke gezondheid. Voor nieuwkomers een must, voor mensen die denken de zorg te kennen een cadeautje! Jammer dat de leergang maar acht avonden duurde.”

Jan Dirk van de Ven, hoofd GHOR-bureau Amsterdam-Amstelland

Lenie Witziers over opleiding jeugdverpleegkundige Maatschappij & Gezondheid

“In december 2019 ben ik begonnen met de incompany opleiding Jeugdverpleegkundige bij de NSPOH. Samen met ZuidZorg, de Zorgboog en de GGD Zuidoost Brabant kregen we deze mooie kans om ook van elkaar te leren. Ik begon heel onzeker, kan ik dit wel, op mijn leeftijd nog? Krijg ik het nog wel geleerd en begrepen allemaal? Tegelijkertijd was ik heel erg enthousiast en nieuwsgierig om de verbinding van de huidige theorie met mijn ervaring te zoeken.”

Lenie Witziers, jeugdverpleegkundige i.o., ZuidZorg, Eindhoven.

Lees Lenies complete blog: Praktijkopdracht in coronatijd.

Marissa Schlick over opleiding verpleegkundige Maatschappij & Gezondheid

“Sinds ik de Opleiding jeugdverpleegkundige – Maatschappij en Gezondheid heb gevolgd voel ik mij veel zelfverzekerder in mijn werk. De opleiding geeft mij meer verdieping in mijn vak. De modules en de lessen zijn gericht op je werk als jeugdverpleegkundige in de praktijk. Ik kijk nu anders naar verschillende situaties zoals bijvoorbeeld de omgang met de verschillende ketenpartners.
Ik durf nu meer mijn positie in te nemen als jeugdverpleegkundige. En ik treed nu meer op de voorgrond waar ik eerder afwachtend was.
Doordat je de opleiding met collega’s van andere GGD’en uit het land volgt, krijg je meer informatie over de verschillende manieren van werken. Ik heb daar veel van geleerd, ook om kritischer te kijken naar hoe ik het zelf gewend ben. Ik heb met heel veel plezier de Opleiding jeugdverpleegkundige – Maatschappij en Gezondheid bij de NSPOH gevolgd.”

Marissa Schlick, jeugdverpleegkundige, GGD Amsterdam jeugdgezondheidszorg

Heleen over online onderwijs

“De coronacrisis vraagt van iedereen aanpassingen op elk vlak. Ik ben blij dat de NSPOH op korte termijn het onderwijs kon digitaliseren. Zo blijft de continuïteit van mijn opleiding bedrijfsarts gewaarborgd en lopen we geen achterstand of studievertraging op.”

Heleen ten Bruggencate, bedrijfsarts in opleiding, De Arbodienst

Arne Koole over online onderwijs

‘Een positief bijeffect van de Corona-crisis is dat we massaal het beeldbellen hebben omarmd! Bij de arbodienst vergaderen we inmiddels digitaal met collega’s, we beeldbellen met vrienden en familie. En inmiddels is ook het onderwijs bij de NSPOH volledig Online via Zoom! Mijn eerste ervaringen hiermee in de opleiding bedrijfsarts zijn heel positief: er is veel ruimte voor sociale interactie en het is enorm efficiënt qua tijd! Het enige wat ik mis is de heerlijke lunch bij de NSPOH! Mijn wens is dat we in de toekomst fysiek en digitaal onderwijs blijven combineren!’

Arne Koole, bedrijfsarts in opleiding.