030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De overgang en werk Print

In het kort

Als vrouwen van rond de 45 jaar met relatief vage klachten in de spreekkamer komen, is de overgang meestal niet het eerste waaraan je denkt. Heb jij in je werk te maken met cliënten in de overgang? Wil je leren hoe je hen begeleidt, zodat zij zich vitaler voelen en hun werkvermogen wordt behouden of verbeterd? Volg dan de eendaagse module Overgang en werk.

Wat je leert

Hoe begeleid je werknemer én werkgever?

Je kunt de module Overgang en werk volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Vrouwen van 45 tot 60 jaar hebben tegenwoordig aardig wat ballen in de lucht te houden: ze werken en zijn vaak mantelzorger. Bovendien hebben ze gemiddeld later dan hun moeders kinderen gekregen, waardoor zij op hogere leeftijd met pubers te maken hebben. Door deze combinatie van factoren lijken vrouwen tegenwoordig meer overgangsklachten te ervaren dan de generaties voor hen.

De klachten zijn vaak vaag, maar niet zelden ernstig: iemand is vermoeid, slaapt slecht, ervaart gewrichtspijn of heeft last van stemmingswisselingen. Meestal denken we bij dit soort kwalen niet direct aan overgangsklachten. Dat kan ertoe leiden dat vrouwen er onnodig lang mee blijven rondlopen en er problemen thuis en op het werk kunnen ontstaan. Wil je gezondheidsrisico’s op de korte en langere termijn helpen voorkomen, dan is het verstandig om je te verdiepen in het thema Overgang en werk.

We starten deze module met het bespreken van de fysiologie van de overgang. Daarbij komen de basisbegrippen aan bod en gaan we in op typische en atypische symptomen. Aan de hand van de Greene Climacteric Scale leer je klachten gestructureerd inventariseren. Je verdiept je in risicoanalyses, interventies en behandelingsmogelijkheden. Bovendien leer je hoe je deze beleidsmatig borgt. Je werkt toe naar het begeleiden van werknemer én werkgever. Het doel: op korte termijn het werkvermogen behouden en verzuim voorkomen, en op langere termijn de vitaliteit van je cliënte vergroten. 

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je overgangssymptomen herkennen in de praktijk.
  • weet je wat het verschil is met symptomen van burn-out, trauma en depressie of psychische problematiek.
  • ben je op de hoogte van de gezondheidsrisico’s voor vrouwen in de overgang op de korte en lange termijn.
  • ben je op de hoogte van de mogelijkheden om iets te doen aan de klachten, zodat werkvermogen wordt verbeterd en verzuim wordt voorkomen.
  • kun je adviseren over eerstelijnshulp.
  • heb je inzicht in de mogelijke behandelingen in de tweede lijn. 

Docenten

Ingrid Pinas is gynaecologe en eigenaar van FeM-poli. Ze heeft vele presentaties op (inter)nationale congressen en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften op haar naam staan.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen, arboverpleegkundigen, praktijkondersteuners en andere professionals die te maken hebben met cliënten in de overgang.

Toelatingseisen

Minimaal HBO-werk en denkniveau.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.