Ga naar de inhoud

Conflicthantering door geweldloze communicatie

Over deze scholing

De scholing is volgeboekt. Je kunt je wel inschrijven voor de belangstellenden lijst.

12 accreditatiepunten

Voor:

  • ABSG voor de categorie sociale geneeskunde algemeen/algemeen medisch
  • KVV Algemeen
  • ABC1 voor huisartsen

GAIA ID nr 590448

  • 60% Communicatie
  • 40% Professionaliteit (en kwaliteit)

Tegenstrijdige belangen, botsende karakters of uiteenlopende verwachtingen: als professionals in de sociale geneeskunde kun je te maken krijgen met conflicten die hieruit voortkomen. In deze module leer je hoe je met behulp van geweldloze communicatie effectief omgaat met deze conflictsituaties. Je ontwikkelt vaardigheden om escalatie te voorkomen en bevordert juist verbinding en samenwerking. 

Wat je leert

In deze module leer je omgaan met conflicten door middel van geweldloze communicatie. Conflicthantering is een essentiële vaardigheid voor iedere medische professional. Door tijdig en doeltreffend te reageren, voorkom je dat spanningen escaleren. Tijdens deze module maak je kennis met de principes van geweldloze communicatie en leer je hoe je deze benadering kunt inzetten bij conflicten en lastige gesprekken. 

Geweldloze communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg, is een verbindende manier van communiceren die gericht is op wederzijds begrip en het vinden van win-winoplossingen. Je krijgt inzicht in je eigen communicatiestijl en gedragsreacties in conflictsituaties, én leert omgaan met het gedrag van de ander. 

Aan de hand van casuïstiek uit je eigen praktijk ga je aan de slag met gesprekstechnieken. Zo oefen je in een veilige setting met het creëren van meer verbinding, begrip en samenwerking. Ook in de meest uitdagende situaties. 

Deze module werd voorheen aangeboden onder de titel: Omgaan met conflicten en succesvol onderhandelen. 

Leerdoelen

Na afloop van deze tweedaagse module

  • Heb je inzicht in je eigen communicatievoorkeur tijdens conflictsituaties en begrijp je het effect van jouw stijl op de ander. 
  • Ben je vertrouwd met de kernprincipes van geweldloze communicatie en kun je deze toepassen in spanningsvolle of beladen gesprekken. 
  • Beschik je over een breder communicatierepertoire en ben je in staat om flexibel te schakelen tussen stijlen, afhankelijk van de situatie. 
  • Kun je constructief omgaan met (ogenschijnlijke) tegenstellingen en samen met anderen komen tot oplossingen waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. 

Voor wie?

Sociaal geneeskundigen en andere professionals werkzaam in de sociale geneeskunde.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau.

Docent

Almer Toby

Almer is sinds 2008 werkzaam als trainer en coach. Daarvoor heeft hij ervaring opgedaan als organisatieadviseur in het bedrijfsleven en de non-profit sector. Denk hierbij aan thema’s als communicatie, samenwerken, persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling.

Ervaringen

Deze module werd in het najaar 2024 beoordeeld met gemiddeld een 8.8. 

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat (opent in nieuw tabblad).

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie
15 sep 2025 09:30 12:40 Verkenning van conflicten. Basisprincipes van geweldloze communicatie NSPOH-Meernbrug (5e)
15 sep 2025 13:20 16:30 Verzoeken doen. 4 manieren om een boodschap te horen NSPOH-Meernbrug (5e)
29 sep 2025 09:30 12:40 Empathisch luisteren en omgaan met weerstand NSPOH-Munt (9e)
29 sep 2025 13:20 16:30 Oefenen communicatietechnieken bij conflicten NSPOH-Munt (9e)