030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opvoedingsondersteuning Print

In het kort

Werk je als verpleegkundige en wil je je verdiepen in de ondersteuning bij opvoeding van (probleem-)kinderen? Wil je daarnaast pedagogische technieken leren om kinderen en ouders hierover te adviseren? Doe dan deze module.

Wat je leert

Over risicofactoren, methoden en aanpak

De module is een onderdeel van de Opleiding jeugdverpleegkundige maatschappij en gezondheid. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is de module incompany uit te voeren.

In deze module staat de kerntaak van de JGZ centraal: opvoedingsondersteuning en pedagogische advisering. Naast verschillende theorieën over opvoeding behandelen we de functies en stappen van opvoedingsondersteuning. Je traint deze technieken en krijgt handvatten aangereikt om kinderen en ouders te adviseren en te begeleiden.

Als voorbereiding op de bijeenkomsten lees je relevante literatuur en voer je specifieke opdrachten uit. Tijdens de contactdagen delen experts hun gespecialiseerde kennis met je. Op deze dagen oefen je tevens met het toepassen van kennis en vaardigheden op situaties uit je eigen werkpraktijk. Zo heb je optimaal profijt van de geleerde kennis en vaardigheden.

Na afloop van deze module:

  • heb je inzicht in opvoedingsvragen en pedagogische problemen.
  • heb je een eigen visie op deze problematiek ontwikkeld.
  • kun je risicofactoren herkennen en beschermende factoren ontdekken.
  • ben je bekend met methoden voor opvoedingsondersteuning.
  • weet je welke aanpak in welke situatie het beste werkt.
  • heb je vaardigheden om ouders te adviseren bij opvoedingsproblemen of pedagogische tekortkomingen.

De module wordt afgesloten met een schriftelijke opdracht.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Betty Bakker; docent bij Hogeschool Utrecht/ Bachelor Verpleegkunde/Verplegingswetenschapper/ Jeugdverpleegkundige/ Eigenaar Adviezorg.
  • Ingrid Diepstraten: Opvoed- en Pedagogisch kwaliteitenspel, freelance trainer, (gezins)coach, jeugdverpleegkundige. (SKJ & BIG).
  • Aicha el Ouardani, eigenaar Aicha Training & Coaching ,ruime ervaring als pedagogisch adviseur.

Voor wie

Verpleegkundigen (hbo of vergelijkbaar niveau) in de publieke gezondheid en gezondheidsbevorderaars, die zich willen bekwamen in het complexe werkveld van de JGZ.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau of vergelijkbaar.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2021 kreeg deze module van de deelnemers een 8,5.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.