030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Moeilijke mensen, lastige situaties Print

Van tegenwerken naar samenwerken!

In het kort

Moeilijk mens of moeizame communicatie? Communicatiestoornis of persoonlijkheidsstoornis? Kom jij in je werk wel eens ‘mensen met een gebruiksaanwijzing’ tegen? En wil je leren hoe je efficiënt met hen kunt omgaan? Doe dan deze praktische, tweedaagse module.

Wat je leert

Over persoonlijkheidsstoornissen en beïnvloedingsmogelijkheden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Iedereen heeft op het werk wel eens te maken met ‘moeilijke mensen’, maar niet iedereen vindt dezelfde mensen ‘moeilijk’. Wat maakt iemand eigenlijk een moeilijk mens? Is er sprake van een communicatiestoornis tussen jou en je cliënt? Wat kun je dan doen om het contact te verbeteren? Of zit ‘m het probleem in de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt? En hoe gaat je dan op professionele manier met hem of haar om?
Deze tweedaagse module gaat in op bovenstaande vragen. Je leert omgaan met ‘mensen met een gebruiksaanwijzing’. Ook ga je aan de slag met interactionele en therapeutische beïnvloedingsmogelijkheden.

Interactieve presentaties worden afgewisseld met casuïstiekbesprekingen en praktische oefeningen.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je meer inzicht in de interactie tussen jezelf en de cliënt.
  • kun je verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen uit de DSM-5 onderscheiden.
  • kun je je eigen gevoelens meer inzetten bij diagnostiek en management van het gesprek.
  • kun je gedrag dat je als lastig ervaart beter hanteren en leiden naar samenwerking.
  • kun je je beter op je gemak voelen met moeilijk gedrag.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Barend van Tussenbroek, klinisch psycholoog, psychotherapeut en werkzaam bij PPF Centrum Voor Hoog OntwikkelingsPotentieel.

Voor wie

Artsen M&G, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, A&O deskundigen, arbeidsdeskundigen en andere professionals die werkzaam zijn in de public of occupational health.

Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NvvA die er 7 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 9,2.

Uitspraak van deelnemers aan een eerdere uitvoering van deze module:

  • “Ik kom graag nog eens terug voor een cursus. Een gedreven docent, heel prettig. Had oor/oog voor ons allen. Wist in korte tijd een veilige sfeer te creëren waarin we cases konden oefenen. Jammer dat het maar twee dagen waren!”
  • “Het enthousiasme van de docent en zijn kennis had een positieve invloed op de cursus.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Bij deze module kan gemist onderwijs niet worden ingehaald.

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.