030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Voeding en eetgedrag bij peuters Print

In het kort

In de jeugdgezondheidszorg krijg je als professional veel vragen over eten en drinken van peuters. De stress die dat bij ouders oplevert, herken je direct. Bij ouders spelen onderliggende gedachten en angsten vaak mee. Gedachten als: “Maar hij moet toch eten!” Deze gedachten en angsten hebben weer consequenties voor hoe ouders/verzorgers omgaan met het eetgedrag van hun peuter. Hoe je op een professionele manier ouders kunt ondersteunen bij deze vraagstukken leer je in deze korte module Voeding en eetgedrag bij peuters.

Wat je leert

Praktische handvatten om direct in de praktijk toe te passen

Vragen over voeding en eetgedrag van peuters vraagt specifieke expertise van de JGZ-professional. Naast het volgen van groei en ontwikkeling verschaf je informatie over gezonde voeding en leeftijdsadequaat eetgedrag. Je preventieve taak is groot. Leren eten is een complex geheel van diverse factoren. Aan ouders en verzorgers geef je adviezen om verstoorde patronen op deze gebieden te voorkomen. Normaliseren, adviseren, begeleiden en verwijzen zijn allemaal mogelijkheden als het gaat om voeding en eetproblemen bij peuters.

Door middel van de gegeven informatie, het kijken naar beeldmateriaal, het oefenen van gespreksvaardigheden met casusmateriaal gaan we met elkaar aan de slag. Zo wordt het een direct praktisch bruikbare scholing. We besteden aandacht aan wat goede voeding is voor peuters, wat leeftijdsadequaat eetgedrag is en wat voor opvoedadviezen je ouders kunt geven. Ook gaan we gericht kijken naar het contact dat je met ouders hebt, wat zijn daar aandachtspunten in en hoe ondersteun je ouders bij milde eet- en voedingsproblemen. Wanneer verwijs je door en hoe herken je eetstoornissen die op jonge leeftijd kunnen voorkomen?

Na afloop van de training:

  • Kun je beschrijven wat je taak is in JGZ op het gebied van voeding en eetgedrag bij een kind van 12-48 maanden.
  • Kun je uitleggen wat gezonde voeding en adequaat eetgedrag is.
  • Kun je handvatten benoemen over hoe je in gesprek kunt gaan met ouders die zich zorgen maken over de voeding en eetgedrag van hun peuter.
  • Ben je bekend met de praktische opvoedadviezen die je kunt geven.
  • Kun je benoemen wat de risicofactoren en mogelijke oorzaken zijn van eetproblemen op deze leeftijd.

Voor wie

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die meer kennis en vaardigheden willen ontwikkelen om professioneel met ouders van het jonge kind van 12-48 maanden in gesprek te gaan over voeding en eetgedrag.

Docent

Gea van de Peppel Video Home Trainer, Opvoedcoach, Master SEN autismespecialist, PILLAR coach en jeugd- en gezinsprofessional SKJ registratie.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.