030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding arboverpleegkundige Print

In het kort

Ben je verpleegkundige en wil jij de bedrijfsarts op een breder gebied gaan ondersteunen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid? Doe dan de kopopleiding tot arboverpleegkundige (AVK). Hiermee kun je je, na de Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB), verder ontwikkelen op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid, en kun je groeien in je rol als bedrijfsadviseur. De Opleiding arboverpleegkundige duurt 5 maanden. Heb je nog geen POB opleiding succesvol afgerond, volg deze dan eerst.

Wat je leert

Verdiep je ondersteuning bij preventie en duurzame inzetbaarheid en treed effectiever op als adviseur

De Opleiding arboverpleegkundige is op (post)hbo-niveau. Hij is ontworpen en vormgegeven door de NSPOH in samenwerking met Breederode Hogeschool. Het opleidingsprofiel is gebaseerd op het expertisegebied arboverpleegkundige van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hierin zijn de zeven CanMEDS-rollen voor de arboverpleegkundige uitgewerkt.

De Opleiding arboverpleegkundige sluit aan op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Immers, de focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Dat past ook bij de laatste wijzigingen in de Arbowet. Daardoor zijn steeds vaker extra handen nodig om bedrijfsartsen te ondersteunen. Het tekort aan bedrijfsartsen stimuleert de behoefte aan dergelijke ondersteuning meer en meer. Het gaat dan niet alleen meer om ondersteuning bij verzuimbegeleiding, maar steeds vaker ook om ondersteuning bij preventie, duurzame inzetbaarheid en betere verankering ervan in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. Als praktijkondersteuner bedrijfsarts werk je al in taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsarts. Meestal vooral bij de verzuimbegeleiding. Als arboverpleegkundige kun je meer, en vooral ook een zelfstandig bijdrage leveren aan taken op het gebied van preventie en advisering over verbeteringen in het bedrijfsbeleid.

De onderwerpen die aan bod komen in het onderwijs zijn:

 • Adviesvaardigheden met onder andere aandacht voor positionering AVK in het krachtenveld en analyseren van teamfunctioneren.
 • Arbo- verzuimbeleid & organisatiekunde.
 • Intervisie-vaardigheden en intervisiegroep.
 • Management van veiligheidsrisico’s, gevaarlijke stoffen en andere risico’s zoals licht, klimaat en geluid.
 • Ergonomie en fysieke belasting.
 • Psychosociale arbeidsbelasting, preventie(beleid) en duurzame inzetbaarheid.

De Opleiding arboverpleegkundige bestaat uit 7 lesdagen en een praktijkgedeelte, verdeeld over 5 maanden. De opzet en structuur van de AVK (kop)opleiding sluit naadloos aan op Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) en vormt daar een logisch vervolg op. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de arboverpleegkundige. Er is in het begin één dag per twee weken cursorisch onderwijs en later één dag per drie weken. Vanaf de start van de opleiding werk je aan een adviesopdracht voor een klantbedrijf. Dit betekent dat je minimaal één dag per week werkt in de arbodienstverlening. Aan het einde van de opleiding presenteer je jouw advies. Bij de adviesopdracht word je bij voorkeur begeleid door een ervaren AVK of een bedrijfsarts.

Na afloop van deze opleiding:

 • Kun je de bedrijfsarts (verdergaand) ondersteunen en faciliteren op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid.
 • Kun je vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan de advisering over een betere verankering en integratie van het arbo- en verzuimbeleid in het personeelsbeleid van een (klant)bedrijf.

Kwaliteitsregister

De opleiding arboverpleegkundige is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging van arboverpleegkundigen (V&VN Arbo). Na succesvolle afronding kun je je registreren in het kwaliteitsregister voor arboverpleegkundigen. Aanmelden hiervoor kan via de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Voor deze AVK-(kop)opleiding is tevens accreditatie aangevraagd voor 42 punten.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren docenten uit het werkveld van de arbopraktijk. Daarnaast word je in de praktijk gecoacht door een AVK of bedrijfsarts.

Voor wie

Voor professionals die als arboverpleegkundige willen gaan werken.

Toelatingseisen

Een verpleegkundige achtergrond en een registratie in het BIG register. En een diploma van de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts. Daarnaast is een relevante werkplek nodig – minimaal 1 dag per week – zodat je bij voorkeur onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts of ervaren arboverpleegkundige kunt werken aan diverse praktijkopdrachten, waaronder een adviesopdracht voor een klantbedrijf. Je dient hiervoor zelf een werkplek en een klantbedrijf te organiseren. De AVK of bedrijfsarts dient bereid te zijn jou 1-2 uur per week te coachen bij de uitvoering van de verschillende opdrachten.

Heb je belangstelling voor de opleiding? Meld je dan aan via de aanmeldknop. Na je aanmelding vragen wij je om extra informatie op te sturen (cv en kopieën van diploma’s). Na ontvangst van de ingevulde documenten, ontvang je een bericht of een intakegesprek nodig is. Mocht je in aanmerking willen komen voor een vrijstelling, dan kun je dat aangeven op het inschrijfformulier. Een intake kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak die bij de NSPOH of bij Breederode Hogeschool plaatsvindt. Als vastgesteld is dat je aan de toelatingseisen voldoet ontvang je een plaatsingsbrief.

Rooster en locatie

De opleidingsdagen vinden afwisselend via afstandsonderwijs (online) en meetings in Utrecht/Rotterdam plaats. In de eerstvolgende opleiding zijn de lesdagen  op maandagen van 9.30 tot 16.15 uur:

 • 14 februari 2022
 • 7 maart 2022
 • 28 maart 2022
 • 11 april 2022
 • 25 april 2022
 • 9 mei 2022
 • 30 mei 2022
 • 27 juni 2022

.

Praktische informatie

De volgende groep start op:

 • 14 februari 2022.

Contact

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact opnemen met:

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Na het achterlaten van je e-mailadres kun je de bekijken en downloaden. Daarmee ga je akkoord met een eventuele opvolging vanuit de NSPOH binnen negentig (90) kalenderdagen.