030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De groene biecht van de NSPOH

Datum: 18 mrt '19

Dinsdag 12 maart 2019 werkten een aantal NSPOH collega’s in The Green House, vlakbij centraal station Utrecht. Een groene locatie waar je kunt vergaderen, eten en drinken. De mooie plek inspireerde ons om met elkaar in gesprek te gaan over duurzaamheid en over hoe we dat bij de NSPOH doen. Hoe ‘groen’ zijn wij eigenlijk? Tijd dus voor een groene biecht!

Circulaire en volledig duurzame locatie

In de ochtend vertelde een medewerker van The Green House over hun groene concept. Ze maken bijvoorbeeld gerechten van ingrediënten uit eigen tuin en werken met producten uit de regio. Het hele pand is duurzaam gebouwd met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Het gebouw kan worden afgebroken en op een andere plek weer opgebouwd worden. Veel meubilair is geleverd naar gebruik en is daardoor niet in bezit van The Green House. Warme en koude lucht wordt naar behoefte onttrokken aan het pand naast The Green House, dat overcapaciteit heeft. Kortom: een volledig circulair businessmodel als resultaat.

Nu weten we ook dat dit niet voor elke locatie of organisatie mogelijk en/of haalbaar is. Zo zouden wij onze warmte maar wat graag afgeven aan de buren. In  elk geval bracht deze locatie ons wel op ideeën. En vooral veel vragen. Hoe doen wij het eigenlijk bij de NSPOH? Hoe ‘groen’ zijn wij? Wat is ‘groen’ zijn eigenlijk voor ons? In elk geval duurzaam, gezond en sociaal.

We zijn al best groen bezig

Het nodigde ons uit om even stil te staan bij de dingen die de NSPOH al wél doet en inzet. Zo ontdekten we dat we best wat dingen al groen doen, zoals deze greep uit onze initiatieven:

  • Stoelen van hergebruikt materiaal, namelijk van petflessen, op onze nieuwe 5e etage in de Halte.
  • Verspilling van eten vinden we zonde! Is er lunch over? Dan eten we dit zelf op of we nemen het mee naar huis. Komt het eten nog goed terecht.
  • Duurzame vloerbedekking van onder andere visnetten, te vinden op al onze etages.
  • Veel planten op onze locatie. Die hebben we. Maar is het voldoende? Bij The Green House zagen en hoorden we namelijk dat je zoveel méér met planten kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het dempen van geluid. Wist jij dat al?
  • Ledverlichting of verlichting die binnenkort door led wordt vervangen.
  • Koffie drinken we genoeg bij de NSPOH. Daarom kopen we een duurzaam merk in.
  • De koekjes bij de NSPOH komen van de Koekfabriek, een organisatie die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Een aantal collega’s is erg digital minded en werkt vrijwel volledig papierloos vanaf iPads.

Als we dit lijstje zo zien, zijn we al best goed op weg. Vinden we zelf. Maar natuurlijk kan het altijd beter, duurzamer en groener. Daarom zijn we meteen met elkaar in gesprek gegaan, wat we morgen al kunnen aanpassen.

Onze ideeën!

  • We waren het er allemaal over eens: meer planten!
  • We gaan met elkaar in gesprek over hoe we minder papier kunnen printen.
  • Beter scheiden van afval.
  • Minder vlees op onze broodjes.
  • Het fruit wat we bij de NSPOH eten, komt nu veelal uit het buitenland. We willen meer lokaal en duurzaam inkopen.
  • Meer gebruik maken van plaatselijke producten/diensten en dit soort lokale initiatieven stimuleren. Zoals bijvoorbeeld de koekjes.
  • Onderzoeken of we de tafelnaambordjes in de zalen kunnen vervangen door een whiteboard uitvoering.
  • Hetzelfde geldt voor notitieblokjes.
  • Een van de leukere ideeën (vonden we zelf) is een bezoekje brengen aan de Dutch Design Week in Eindhoven die jaarlijks diverse duurzame initiatieven en innovatieve concepten presenteert. Wellicht als onderwijsinstituut samen met onze deelnemers.

Wat is jouw idee?

Toch een best mooi lijstje met initiatieven als je het ons vraagt.
Wat vind jij? Wat moeten wij volgens jou nog meer doen om de NSPOH groener te maken? Kom maar op, we zijn benieuwd!