030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Brouwers hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid

Datum: 14 okt '19

Evelien P. M. Brouwers is per 1 oktober 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid aan Tilburg University. Zij volgt prof. dr. Jac van der Klink op, die met emeritaat is gegaan. De leerstoel is verbonden aan de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door NSPOH, Ascender, Transvorm en HumanTotalCare.

Psychisch ‘onwelbevinden’

Evelien Brouwers NSPOH

De centrale focus van de leerstoel ligt bij de vraag wat er nodig is om mensen duurzaam en vitaal aan het werk te helpen en houden, vooral wanneer er sprake is van psychische problemen of psychisch ‘onwelbevinden’. Het onderzoek handelt over wat werknemers ‘van waarde’ vinden voor hun welzijn, wat hun keuzemogelijkheden zijn om deze waarden te realiseren, en over hoe persoonlijke- en of omgevingsconversiefactoren de realisatie van deze ‘capabilities’ belemmert of juist mogelijk maken. Met Evelien zal de focus nog explicieter liggen op de implementatie van nieuwe kennis over conversiefactoren en duurzame inzetbaarheid in organisaties, in trainingen en onderwijs en in advisering aan werkgevers en werknemers.

Dr. Evelien Brouwers (Eindhoven, 1970) behaalde in de periode 1990-1995 haar masterdiploma zowel in de klinische als sociale psychologie aan de Universiteit Leiden (beide cum laude). Daarna werkte ze bij de Depressie Stichting (1996), als promovenda aan Tilburg University (1997-2001) en als postdoc onderzoeker bij NIVEL (2001-2005). Daarna ging ze opnieuw bij Tilburg University aan de slag als docent/senior onderzoeker en per 1 oktober 2019 dus als hoogleraar. Evelien was sinds 2006 onder meer lid van het managementteam van Tranzo (2006-2016), coördinator bij de Academische Werkplaats Geestdrift (2006-nu), coördinator Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid (2015-nu) en was voorzitter van de commissie die de landelijke richtlijn ‘psychische problemen’ voor bedrijfsartsen recent heeft herzien, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Evelien haalde bijna 2 miljoen euro aan fondsen binnen voor haar onderzoek. Ze heeft ruim 80 internationale en nationale publicaties op haar naam staan.