030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Eerste praktijkondersteuners bedrijfsarts afgestudeerd

Datum: 7 dec '17

De eerste praktijkondersteuners bedrijfsarts studeerden vrijdag 1 december 2017 af. Dat was een leuk feestje. De tweede groep POB-ers volgt in maart 2018. Meer lezen over deze opleiding? Klik op opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts.

Extra handen voor de bedrijfsarts

Afgestudeerd - eerste praktijkondersteuners bedrijfsarts 2017 NSPOHIn de periode 2016-2020 krimpt het aantal bedrijfsartsen van 1.760 tot 1.500. Dit dreigend tekort is volgens het Capaciteitsorgaan op te vangen door een jaarlijkse instroom van 120 bedrijfsartsen. Een schril contrast met het werkelijke aantal inschrijvingen in de opleidingen bedrijfsgeneeskunde. Dat waren er in 2016 ongeveer 40.

De herstellende economie zal naar verwachting leiden tot een toenemende vraag naar bedrijfsgeneeskundige zorg en arbodienstverlening. Blijvende aandacht voor verzuimbegeleiding, meer aandacht voor preventie en duurzame inzetbaarheid van werknemers die steeds later met pensioen gaan, betekent meer werk voor bedrijfsartsen en arbodiensten.

Taakverlichting en taakdelegatie

Eén van de manieren om met deze ontwikkelingen om te gaan is het introduceren van verdergaande taakverlichting en taakdelegatie, voor en door bedrijfsartsen. Naar het voorbeeld van huisartsen, kunnen bedrijfsartsen en arbodiensten nu ook goed opgeleide praktijkondersteuners inzetten. Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) is een nieuwe beroepsgroep, die naast de arboverpleegkundige, taken van de bedrijfsarts overneemt bij met name de verzuimbegeleiding.

Om de POB goed op pad te sturen is een nieuwe éénjarige opleiding gestart. Met een paar ‘extra handen’ kan de bedrijfsarts zich meer concentreren op de complexere bedrijfsgeneeskundige zaken. Zo wordt het werk leuker en interessanter!

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op Extra handen voor de bedrijfsarts.