030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Vervolgmodule ASG, soa-bestrijding voor artsen Print

In het kort

Heb jij in je dagelijkse praktijk te maken met de behandeling van cliënten met een soa? Heb je de startmodule aanvullende seksuele gezondheid afgerond? En wil je nu leren hoe je vanuit een syndroombenadering de belangrijkste ziektebeelden kunt herkennen, diagnosticeren en behandelen? Doe dan deze praktijkgerichte, vierdaagse vervolgmodule. Verpleegkundig specialisten zijn ook welkom!

Wat je leert

SOA herkennen, diagnosticeren en behandelen

Deze module maakt deel uit van de nieuwe geïntegreerde opleiding Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen. Je volgt hem bij voorkeur na de Startmodule aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG): het public health perspectief van deze opleiding.

Je kunt de module ook volgen als bij- en nascholing.

Deze vierdaagse module richt zich op de medische theorie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). De nadruk ligt op gonorroe, chlamydia (inclusief LGV), syfilis, hiv en hepatitis B. Ziekten die vanuit volksgezondheidsbelang onderzocht en behandeld worden binnen de  Centra voor seksuele gezondheid (CSG). Daarnaast komen ook andere geslachtsziekten aan bod. Via een syndroombenadering maakt je je de ziektebeelden, diagnostiek en behandeling eigen. We bespreken het triage en testbeleid. Daarnaast leer je over de ins- en outs van partnermanagement.

In deze module maken we gebruik van interactieve presentaties met veel beeldmateriaal. De complexiteit van diagnostiek, behandeling en follow-up komt tijdens casuïstiekbesprekingen aan bod. Je sluit de module af met een kennistoets.

Na het succesvol afronden van deze vierdaagse module:

 • kun je de belangrijkste ziektebeelden van hiv en soa herkennen en beschrijven.
 • kun je een differentiaaldiagnose op het gebied van soa opstellen bij een cliënt met klachten.
 • kun je de juiste preventieve acties inzetten.
 • kun je gericht diagnostiek aanvragen en interpreteren.
 • kun je de belangrijkste soa volgens protocol behandelen.
 • kun je de principes van partnermanagement en behandeling uitleggen.
 • kun je de uitleggen hoe het triage- en testbeleid in de praktijk wordt toegepast.
 • kun je hierbij de vertaling maken naar de meer algemene betekenis voor de infectieziektebestrijding en public health in het algemeen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd onder andere verzorgd door:

 • prof. dr. H. de Vries, dermatoloog, AMC en Centrum seksuele gezondheid GGD Amsterdam
 • dr. V. Sigurdsson, dermatoloog, UMCU
 • dr. C. Vergunst, dermatoloog, GGD Amsterdam

Voor wie

Artsen en verpleegkundig specialisten werkzaam op een Centrum seksuele gezondheid of die anderszins in hun werk te maken hebben met soa- en seksualiteitshulpverlening. Ben je verpleegkundig specialist en heb je je ingeschreven? Neem dan even contact met ons op, dan vragen wij accreditatie voor deze doelgroep aan.

Toelatingseisen

 • BIG-registratie als basisarts.
 • BIG-registratie als verpleegkundig specialist.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2019 waardeerden deelnemers eerdere uitvoeringen van deze module met resp. een 8,0 en een 8,2.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.