030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Midwinterdag “gezond(er) oud(er)” worden Print

In het kort

We worden gemiddeld steeds ouder en de zorg wordt steeds intensiever en kostbaarder. Maar de groei van de zorg heeft een grens en daar lopen wij als zorgprofessionals nu tegenaan. Dat werd tijdens de Coronapandemie glashelder. Een manier om de zorgvraag in te dammen is om met preventie meer gezondheidswinst te behalen. En daarmee gezonder oud te worden en gezond ouder te zijn.

Daarom heeft VWS in 2022 het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gelanceerd met veel aandacht voor vitaliteit. Ook is in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) uit 2022 veel nadruk op preventie en is in 2023 van en voor gemeenten, GGD’en en zorgverzekeraars het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gesloten met VWS. Deze beleidskaders vormen het uitgangspunt van deze midwinterdag.

Het wordt een levendige dag waarin we bespreken hoe we de kansen van WOZO, IZA en GALA kunnen benutten om de preventieve ouderenzorg beter te maken en zo de midwinterblues te verjagen.

Programma

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Klik op de afbeelding hierboven en download het dagprogramma

Wat betekenen de demografische, medische en systemische ontwikkelingen voor jou als professional in de zorg?

Tijdens de Midwinterdag ligt het accent op de doelgroep ouderen en de professionals, wíj moeten immers samen de gewenste veranderingen realiseren. We leren van wat er al gebeurt aan preventieve ouderengezondheidszorg. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om dwars door de lijnen van de zorg en gemeenten samen te werken en daarbij laten we ons begeleiden door de wijsheid van de oudere zelf.

Kan de bedrijfsarts er mede voor zorgen dat werknemers fysiek en mentaal gezonder naar de 67 gaan? Kunnen milieukundigen de woonomgeving leefbaarder maken voor 80+? En wat kunnen huisartsen, ouderengeneeskundigen, jeugdartsen en diverse verpleegkundigen van elkaar leren als het gaat om gezonder ouder worden?

De toekomst van de zorg ligt in passend aanbod. Niet het specialisme staat centraal, niet de specifieke ziekte, maar het brede perspectief van gezondheid. Dat begint al bij het voorkómen van gezondheidsproblemen, bij preventie. En door samen met de betrokkenen meerwaarde te creëren. Deze dag biedt inzicht in de mogelijkheden en geeft je de kans om ook andere professionals rond ouderengezondheid te leren kennen.

Centraal staat wat de demografische, medische en systemische ontwikkelingen betekenen voor jou als professional in de zorg. Ga met top-sprekers in gesprek in break-out rooms en laat je verrassen op deze interactieve en leerzame dag.

Aan bod komt onder andere:

  • Ouder-worden bekeken vanuit oudere-zijn, door Machteld Huber.
  • De wisselwerking tussen brein en lichaam bij dementiepreventie, door Sebastian Köhler.
  • Ouderen zijn net gewone mensen, de breedte van ouderengezondheidszorg bij de GGD, door Britt Kos.

Voor wie

De Midwinterdag is een online studiedag, zodat je deze dag – ongeacht weer en wind – kunt volgen.

Aan de Midwinterdag kun je deelnemen als bedrijfs- of verzekeringsartsen (ook in opleiding), arts maatschappij + gezondheid (ook in opleiding), Master Public Health (ook in opleiding), huisarts ook (in opleiding), ouderengeneeskundige (ook in opleiding), verpleegkundige (bijvoorbeeld werkzaam in de wijkverpleging, JGZ of AGZ), praktijkondersteuner huisarts (POH), praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB), staf-/beleidsmedewerker in thuiszorg, ziekenhuis, ouderenzorg en gemeente. Dus vraag vooral je ketenpartners om zich in te schrijven!

Ben je aios of verpleegkundige in opleiding bij de NSPOH? Dan kun je de Midwinterdag als keuze-onderwijs volgen. Als je deelneemt aan de module Publieke gezondheidszorg: kansen en effectiviteit van preventie is de dag onderdeel van je onderwijs.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Praktische informatie

Verzeker jezelf van een plek en schrijf je in voor de Midwinterdag “gezond(er) oud(er)” worden! Heb je vragen? Mail dan naar midwinterdag@nspoh.nl.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.