Regionale Centra voor (aanvullende) Seksuele Gezondheid bieden laagdrempelige zorg. Ze richten zich op sociaal kwetsbare doelgroepen met een hoog risicogedrag en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ben jij arts of verpleegkundige en wil je meer weten over de samenhang tussen het risico op soa’s en problematiek rond seksualiteit? Doe dan deze driedaagse, geaccrediteerde module.
Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.
Dit is de startmodule van de geïntegreerde opleidingen voor artsen en verpleegkundigen seksuele gezondheid. Lees meer over de modules Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen en verpleegkundigen.
In deze module bekijk je de aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG) vanuit public health perspectief.
Je leert over de epidemiologie van soa’s en de kenmerken en het gedrag van de specifieke doelgroepen van de Regionale Centra voor Seksuele Gezondheid. Deze doelgroepen zijn: jongeren, MSM (mannen die seks hebben met mannen), prostituees en bepaalde etnische groepen. Hierdoor kun je individuele signalen zowel in het soa-consult als in het Sense-spreekuur in het bredere perspectief van de public health plaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om interventies op collectief niveau in te zetten.
Daarnaast krijg je inzicht in de samenhang tussen soa- en seksualiteitshulpverlening. Want achter een soa-vraag zit vaak een seksualiteitsvraagstuk – en vice versa. In de spreekkamer kunnen beide vraagstukken dan ook niet los van elkaar worden bezien. Hiervoor krijg je een introductie op seksuologische vraagstukken en leer je deze te vertalen naar populatiegerichte risico’s en trends. Ook besteden we aandacht aan de verschillende aspecten van het consult seksuele gezondheid. Hierbij komen o.a. gespreks- en consultvoering, en de seksuele en seksuologische risicoanamnese aan bod.
Een ander onderdeel van deze module is partnermanagement. Zodra een soa is vastgesteld, is het van groot belang dat de mogelijke infectiebron wordt opgespoord. Ook moeten seksuele (ex-)partners worden gewaarschuwd. Je leert over de verschillende methoden die je kunt toepassen om jouw cliënt hierbij te ondersteunen.
In deze module maken we gebruik van verschillende werkvormen, waaronder interactieve presentaties, oefeningen en opdrachten. Je sluit de module af met een moduleopdracht.
Het onderwijs wordt verzorgd door diverse experts uit het vakgebied.
Diploma verpleegkunde niveau 5 of basisarts BIG geregistreerd.
Datum | Starttijd | Eindtijd | Onderwerp | Locatie |
---|
Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.