030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

E-learning Antibioticaresistentie Print

In het kort

Antibioticaresistentie (ABR) vormt een toenemend wereldwijd probleem. Steeds meer soorten bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Hierdoor is een toenemend aantal infecties minder goed te behandelen en zijn meer mensen drager van zo’n resistente bacterie.

Infectiepreventie, zorgvuldig gebruik van antibiotica en surveillance zijn van groot belang bij het tegengaan van de omvang en verspreiding van antibioticaresistentie. Als public health professional werkzaam bij de GGD heb jij ook met dit probleem te maken.

Hoe kun jijzelf bijdragen aan het terugdringen van dit probleem? In deze gratis e-learning leer je daar meer over.

Deze e-learning is ontwikkeld in opdracht van de Regionaal Arts Consulenten (RAC) van RIVM/LCI.

Wat je leert

Deze e-learning bestaat uit 6 onderdelen:

 1. Quiz. Je beantwoordt een paar vragen als opwarmer.
 2. Video-college antibioticaresistentie. Dr. Paul Peerbooms praat je bij over de omvang van het probleem in Nederland en daarbuiten. Daarnaast leer je hoe antibiotica werken en via welke mechanismen bacteriën resistentie ontwikkelen.
 3. Richtlijnen ABR. Je leert in welke setting welke richtlijn m.b.t. ABR van toepassing is.
 4. Casus Melding MRSA in de thuiszorg. Deze casus richt zich op de maatregelen die genomen moeten worden om verdere besmetting binnen het gezin en daarbuiten te voorkomen.
 5. Casus Melding resistente Klebsiella. Deze casus gaat over de grens tussen intramurale en extramurale zorg als bij de bewoner van een aanleunwoning van een verpleeghuis een BRMO wordt gevonden.
 6. Eindtoets.

Na het volledig doorlopen van de e-learning en het succesvol voltooien van de eindtoets kom je in aanmerking voor accreditatie. Je hoeft de e-learning niet in een keer te doorlopen. Je kunt de e-learning tussentijds stoppen en op een later moment voortzetten.

Na afloop van deze e-learning:

 • Kun je in grote lijnen de werking van antibiotica beschrijven;
 • Kun je in grote lijnen beschrijven via welke mechanismen bacteriën resistentie tegen antibiotica ontwikkelen;
 • Kun je de omvang van het probleem van antibioticaresistentie in Nederland, Europa en mondiaal schetsen;
 • Kun je benoemen welke richtlijnen op het gebied van de preventie van ABR er zijn binnen de intramurale en publieke zorg;
 • Kun je bij individuele casuïstiek beoordelen welke van deze richtlijnen van toepassing is;
 • Kun je een beeld vormen van welke rol de afdeling infectieziektebestrijding kan spelen bij ABR-casuïstiek buiten het ziekenhuis.

Voor wie

Deze e-learning is speciaal ontwikkeld voor public health professionals zoals artsen en verpleegkundigen infectieziektebestrijding en deskundigen infectiepreventie. Deze e-learning is ook te volgen door bijvoorbeeld huisartsen.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via de knop in de rechterkolom. Doe je dat voor 15:00 uur, dan kun je na 15:00 uur bij de e-learning. Rond je je inschrijving na 15:00 uur af, dan kun je pas de volgende dag bij de e-learning. Onze ICT omgeving werken we namelijk ’s middags om 15:00 uur en ’s nachts bij.

Je vindt de e-learning door in te loggen op nspoh.onderwijsonline.nl (gebruik dezelfde gegevens als bij het inschrijven). In het linker menu ga je naar ‘leermateriaal’ waar je de e-learning kunt vinden.

Contact

Ervaar je problemen met de e-learning?  Kom je er niet uit? Of heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!