030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

26 januari: Extra informatiebijeenkomst over nieuwe opleiding vertrouwensarts

Datum: 25 jan '21

In september 2021 start een nieuwe tweejarige opleiding voor vertrouwensartsen. Basisartsen en beginnend vertrouwensartsen kunnen vanaf dan de benodigde sociaal-medische expertise op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld opdoen door een volledig gesubsidieerde opleiding te volgen bij de NSPOH. Er zijn 15 opleidingsplaatsen beschikbaar.

26 januari extra informatiebijeenkomst

Meer weten over de nieuwe opleiding voor vertrouwensartsen? Op dinsdag 26 januari is er om 19.30 uur een digitaal vragenuurtje voor alle geïnteresseerden. Hiervoor kun je je aanmelden door een e-mail te sturen naar opleidingVA@nspoh.nl.

opleidingVA@nspoh.nl.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Hoe ziet de opleiding eruit?

De nieuwe opleiding medische expertise kindermishandeling en huiselijk geweld (vertrouwensarts) is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid (vrije richting M+G), en wordt aangeboden door de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH). Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Tijdens de opleiding word je begeleid door een instituutsopleider van de NSPOH en door erkende praktijkopleiders van de opleidingsinstellingen waar je je praktijkopleiding volgt. De eerste fase van de opleiding duurt in principe twee jaar, maar de praktijkopleiding wordt afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. De opleiding is duaal ingestoken: theoretisch én praktijkgericht. Je past de opdrachten toe in je dagelijks werk als vertrouwensarts bij opleidingsinstelling Veilig Thuis.

Start en programma van de opleiding

De opleiding start in september 2021 en het curriculum ziet er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden. Je gaat als arts in opleiding tot specialist (aios) aan de slag bij Veilig Thuis.
  • Je volgt twee stages van drie maanden per stage buiten Veilig Thuis. De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.
  • Je gaat door met een opleidingsperiode van zes maanden bij Veilig Thuis.
  • Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

De eerste fase rond je af met een registratie als vertrouwensarts bij de Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling en huiselijk geweld (VVAK). Na afronding kun je doorstromen naar de 2e fase van de opleiding arts M+G om de registratie tot arts Maatschappij + Gezondheid te verwerven.

NB: Op termijn gaat een nieuw Landelijk Opleidingsplan arts Maatschappij + Gezondheid van kracht. Het is de bedoeling dat de huidige tweejarige opleiding tot vertrouwensarts wordt opgenomen in de toekomstige vierjarige opleiding tot arts M+G. Bij afronding van die opleiding kun je je registreren als arts M+G in het BIG-register.

Over het vak vertrouwensarts

Als vertrouwensarts zet je jouw medische expertise in bij adviezen en meldingen waarbij bijvoorbeeld sprake is van lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik of mishandeling in combinatie met psychiatrische of verslavingsproblematiek. Je werkt op het snijvlak van medische en sociaal-maatschappelijke problematiek.

Inge Jepkes (vertrouwensarts in opleiding): “Wat wij doen, kan enorm effect hebben. Vaak is er sprake van geweld dat van ouder op kind overgaat en maar doorgaat en  doorgaat. Veel daders zeggen: ik werd ook geslagen, ik wil dit niet maar ik ben machteloos in deze situatie. Als wij een knip kunnen zetten in die keten… Dat is speciaal.”

Solliciteren?

Wil je solliciteren naar een opleidingsplek? De procedure start op 1 februari 2021 en duurt tot 7 maart 2021. Je kunt solliciteren via de website van artsmg.nl. Daar vind je ook informatie over de planning, selectieprocedure, plaatsingsprocedure en de opleidingsplaats.